Belobbantotta az ingatlanok iránti keresletet az új támogatási rendszer

A Duna House várakozása szerint az első negyedévben biztosan fokozódó ingatlanpiaccal számolhatnak a lakásvásárlók és eladók egyaránt, amelyet a csökkenő kamatpályának köszönhetően hat százalék alatt elérhető hitelkamatok is tovább erősíthetnek.

2024. 02. 12. 14:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aktívan, a tavalyi évnél 43 százalékkal erősebb forgalommal kezdte az évet a hazai ingatlanpiac, a jelzáloghitelek összege pedig ennél is erősebb, év/év összevetésben nyolcvanszázalékos növekedést mutat. A Duna House által becsült 8 354 tranzakció a tavalyi utolsó hónaphoz képest is hatszázalékos, 2023 januárjához mérten pedig óriási, 43 százalékos bővülést jelez.

 Az aktív évkezdetet a tavalyról elhalasztott, valamint a tudatosan januárra előkészített tranzakciók, az új, bővülő otthonteremtési kedvezmények által generált forgalom és a csökkenő kamatpálya nyújtotta bizalmi erősödés magyarázza.

A Duna House várakozása szerint az első negyedévben biztosan fokozódó ingatlanpiaccal számolhatnak a lakásvásárlók és eladók egyaránt. Az első negyedévben a hitelpiaci előrejelzések és a jelenleg indított ügyletek alapján pedig már érződni fog a bejelentett önkéntes THM-plafon és az új otthonteremtési támogatásokkal elérhető kedvező hitelkonstrukciók pozitív hatása is. A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipassnak a hazai adatai alapján a nagyon aktív év vége után még tovább tudott erősíteni januárban a hitelpiac. A pénzügyi közvetítő 73,5 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel-volument becsül az év első hónapjára.

Országosan a jó állapotú ingatlanokat vásárolták inkább az ügyfelek az év első hónapjában a Duna House összesítése szerint. Nyugat-Magyarország kivételével, ahol a második legkeresettebb ingatlanállapot a lakható kategória volt, minden területen a nagyon jó állapotúakat vitték inkább a jó állapotúak után. Az értékesítési adatok alapján a felújítandó ingatlanok aránya keleten volt a leggyengébb, a felújítási kedv nyugaton volt a legerősebb, 13 százalék.

A fővárosban ingatlant vásárlók között közel egynegyedes többségben voltak jelen a babaváró, vagyis a 30-40 éves korosztály képviselői. A legfőbb vevői motiváció 36 százalékkal a befektetési célú vásárlás volt, emellett a tavalyihoz képest 1 százalékpontot erősödött az első lakásukat vásárlók aránya. Befektetési céllal 57,7 millió forintot, első lakásra 38,9 millió forintot fordítottak az ügyfelek. A vidéki területeken a vevői motivációt tekintve az első lakásukat vásárlók 26 százalékos jelenlétükkel megelőzték a befektetési céllal szerződőket, akiknek aktivitása a tavalyi év azonos időszakához képest 13 százalékponttal mérséklődött. Az első lakásukat vásárlók 30,6 millió forintot fordítottak ingatlanra, a befektetési célú vételekre 27 millió forintot szántak az ügyfelek.

3 érdekes adat

  • Az év végéhez képest közel duplájára emelkedett az ingatlanok iránti kereslet januárban.
  • 2023 januárjához mérten 80 százalékos növekedést mutat idén januárban a jelzáloghitelek volumene.
  • A kelet-magyarországi tranzakciók közel felében jó állapotú ingatlanokra szerződtek az ügyfelek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.