Fizetésemelésre számít a fiatalok többsége

A dolgozó fiatalok 51 százaléka érzi stabilnak az állását.

2024. 02. 02. 7:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fiatal munkavállalók többsége, 69 százaléka számított arra, hogy 12 hónapon belül emelkedik a fizetése a K&H ifjúsági index legfrissebb, tavaly novemberben készült mérése szerint – közölte a K&H az MTI-vel csütörtökön. A negyedévente készülő felmérés szerint a fiatal munkavállalók 25 százaléka gondolta úgy, hogy nem nő a bére az elkövetkező 12 hónapban, hat százalékuk azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy csökken – közölte a pénzintézet.

Bár a többség az elmúlt évben végig emelésre számított, de 2023 fél évétől egyre kevesebben, annak ellenére, hogy az adatok szerint 2023-ban az év elején negatív reálbérmutató az év végére a pozitív tartományba került.

 Az első negyedévben a fiatalok 73 százaléka, másodikban már nyolcvan százalékuk várt emelést. Az utóbbi kiemelkedően magas arány, az index tízéves történetében kétszer fordult elő, hogy ilyen magas arányban reméltek emelést a fiatalok, először 2021 negyedik negyedévében.

Tavaly a harmadik negyedévben azonban csökkent az optimizmus, már csak hetven százalék, a negyedikben pedig már csak 69 százalék válaszolta azt, hogy számít béremelésre a következő 12 hónapban. A felmérés szerint a dolgozó fiatalok 51 százaléka érezte stabilnak az állását. Kiemelték: 16 százalék minősítette ingatagnak a munkahelyen betöltött posztját, harmaduk átlagosnak. A korosztályok között jelentős az eltérés: a 26–29 évesek 68 százaléka nyilatkozott optimistán erről, a 19–25 éveseknek csak a 38 százaléka beszélt stabil állásról – ismerteti a közlemény. A reprezentatív felmérésben háromszáz fő vett részt. Az adatfelvétel 2023. november 15–17. között történt.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Éberling András)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.