Vizsgálja a versenyhivatal a Temut

Több bejelentés miatt eljárást is folytat a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a kínai Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatával szemben.

2024. 02. 27. 10:35
Illustration App
FRA-ILLUSTRATION Fotó: RICCARDO MILANI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több vizsgálatot is indított a Temu webshoppal szemben. A hivatal jelenleg vizsgálja a bejelentések állításait, illetve részletes adatgyűjtést végez – írta közleményében a versenyhivatal. Az információk kiértékelése után, ha indokolt, versenyfelügyeleti eljárást is indít.

Temu webáruház

Fotó: NurPhoto via AFP
Egyelőre csak adatokat gyűjt a GVH a Temuról

A bejelentéses eljárásokban a GVH azt vizsgálja, hogy fennállnak-e a versenyfelügyeleti eljárás elrendelésének feltételei, azaz felvetődik-e a GVH hatáskörébe tartozó, valószínűsíthetően a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát sértő magatartás a bejelentett vállalkozás részéről. A bejelentéses és panaszos eljárásokról részletes tájékoztatást is kínál a honlapján a GVH, amely ötletet adhat azok számára, akik ugyancsak problémákat véltek felfedezni a kínai online kereskedelmi cég szolgáltatásában.

Mint ismert, itthon ki vannak hegyezve a hatóságok a Temura, mivel egyrészt agresszív üzlet- ás árpolitikájával letarolja a piacot, másrészt a nagy számok elve miatt rendkívül sok teljesített, vagy nem teljesített megrendelésben mutatkozik valamilyen fogyasztói panasz. 

A cég az elmúlt hónapokban árasztotta el az európai és az amerikai online piacokat, a lokális kereskedők pedig arra panaszkodnak, hogy nem tudnak lépést tartani a céggel.

A Gazdasági Versenyhivatal fogyasztóvédelmi ügyekben akkor indít versenyfelügyeleti eljárást, ha egy vállalkozás valószínűsíthetően jogsértő kereskedelmi gyakorlatot folytat, vagy folytatott és a gazdasági verseny érdemi érintettsége megállapítható, például a vizsgált tevékenység kiterjedt, illetve nagyszámú fogyasztót érint egy adott piacon.

A GVH kiemelt figyelmet fordít a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásainak vizsgálatára. A GVH az elmúlt években többek között a Google, illetve a PayPal számára is előírt versenykorrekciós kötelezettségeket, az Apple és a Booking.com pedig jelentős versenyfelügyeleti bírságokat fizetett Magyarországon. A magyar versenyhatóság 2023 februárjában zárta le vizsgálatát a világ egyik legnagyobb e-kereskedelmi piacterével, a Wishsel szemben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Riccardo Milani)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.