A kormány visszadobta a jegybanktörvény módosítását

Matolcsy György korábban ezt a tervezetet „az intézmény függetlensége elleni nyílt támadásnak” nevezte.

2024. 03. 14. 11:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszaküldi további konzultációra a magyar kormány a jegybank alapszabályának sokat vitatott módosítását, hogy ezzel is enyhítse a kormányzat és a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) közti feszültségeket – írta meg a Bloomberg az ügyhöz közel álló személyekre hivatkozva. A cikket a Világgazdaság szemlézte. 

A lap értesülései szerint a kabinet szerdán vitatta meg, majd dobta vissza további konzultációra a jegybank alapszabályának módosítási beadványát, melyen keresztül a kormány delegáltjai szorosabb felügyelet alá vonhatnák a jegybank működését. Matolcsy György korábban ezt a tervezetet „az intézmény függetlensége elleni nyílt támadásnak” nevezte. Az MNB egy tegnapi közleményében azt írta, hogy a készülő jogszabály egyes részei ugyanis nemcsak további ellenőrzési joggal, hanem lényegében a jegybank alaptevékenységét is érinthető irányítási joggal ruházná fel a Felügyelőbizottságot, így az új törvény elfogadása esetén alkalmas lehet a magyar gazdasággal szembeni narratívák építésére és pénzügyi stabilitásunk rontására.

Azt kritizálják Matolcsyék, hogy a tervezet alapján egyes döntéseknél az MNB felügyelőbizottságának előzetes engedélyére lenne szükség, mely az alábbiak szerint lehetőséget ad a jegybanki függetlenség korlátozására.

Varga Mihály pénzügyminiszter a témával kapcsolatban bejegyzést tett közzé a közösségi oldalán. Ezt írta: 

„A kormány tegnapi ülésén megtárgyalta a jegybanktörvény módosítását. A parlamenti benyújtást megelőzően részletes és alapos egyeztetést folytatunk az Európai Központi Bank által megerősített javaslatról az MNB-vel. A cél világos: olyan szabályozásra van szükség, amely továbbra is garantálja a jegybank függetlenségét, egyben erősíti a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését.”

 

A Világgazdaság cikke itt olvasható:

https://www.vg.hu/penz-es-tokepiac/2024/03/visszadobta-a-kormany-a-jegybanktorveny-modositasat-erosodik-a-forint-cikkunk-frissul

Borítókép: A Magyar Nemzeti Bank épülete (Fotó: Shutterstock)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.