Bezzeg Románia; Akciózó biztosítók; Megújuló autópályák; Ezért veszteséges a Spar – heti összefoglaló

A szomszédos országok szintje alá lassult a magyar infláció. Pörög a lakásbiztosítási kampány, 160 ezren aktualizálták szerződésüket vagy kötöttek újat. Folytatódnak az autópálya-felújítások és újabb autóipari beruházás érkezik. Rekordot döntöttek az ipari méretű naperőművek, és az is kiderült, hogy miért veszteséges a Spar. Heti összefoglaló.

2024. 03. 24. 6:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már szinte az összes környező országban magasabb volt februárban az infláció, mint Magyarországon – ez derült ki az Eurostat hét elején közölt adataiból.  Mint ismert, a Központi Statisztikai Hivatal 3,7 százalékos fogyasztói áremelkedésről számolt be legutóbb, ugyanakkor ennél az adatnál is kedvezőbb lett az unióban használatos harmonizált fogyasztói árindex, azaz a HCIP-infláció, amely 3,6 százalékos drágulást jelzett februárban. Ezzel szemben a környező országokban az alábbi pénzromlást mérte az Eurostat: 

  • Horvátországban 4,8 százalék;
  • Ausztriában 4,2 százalék;
  • Romániában 7,1 százalék,
  • Lengyelország 3,7;
  • Szlovákiában pedig 3,8 százalék volt az éves drágulás üteme.
Az uniós középmezőnyben jár a hazai infláció
Fotó: MTI/Lakatos Péter

Így december óta már a harmadik egymást követő hónapban található a régiós középmezőnyben a magyar inflációs dinamika. A forint szempontjából is jó hír, hogy az euróövezetben és az unióban tovább mérséklődött az árnyomás. Az ismertetett adatokból pedig megállapítható, hogy a legmagasabb éves fogyasztói áremelkedést Romániában mérték. 

Jön az ifjúsági garancia program

– Áprilisban indul a kormány kétszázmilliárd forintos keretösszegű, harminc év alattiak elhelyezkedését segítő Ifjúsági garancia plusz programja – jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. A program három lábra épül:

bértámogatás, albérleti és útiköltség-hozzájárulás. Az állam négy, illetve hat hónapig a munkabér ötven százalékát átvállalja a munkáltatótól. A tervek szerint az Ifjúsági garancia plusz programhoz hasonló segítség indul a harminc év felettieknek.

Pörög a lakásbiztosítási kampány

Innovatív lépésként, piacélénkítési céllal új, negyedéves lakásbiztosítási árindexet jelentetett meg a Magyar Nemzeti Bank, a megjelenés idejét pedig a márciusi lakásbiztosítási kampány félidejére időzítette. Az árindex bázisát a 2022. negyedik negyedév képezi. Egy év alatt az építőipari árváltozásokkal összhangban 18 százalékkal nőttek a lakásbiztosítások díjai, a minősített fogyasztóbarát termékek viszont ár-érték arányban jobban megérik, hiszen azonos feltételek megléte mellett átlagosan 19 százalékkal többet fizettek ki káreseményt követően a biztosítók az ilyen szerződéssel rendelkező ügyfeleknek. A piac a lakásbiztosítási kampánytól azt várta, hogy 230 ezren tekintik át szerződéseiket, illetve kötnek újat. 

A félidőig összesen százezer új szerződést kötöttek és hatvanezret aktualizáltak, így a piaci várakozás teljesülhet. A rendkívüli időszakban a felmondási határidő április 2-a.

Lapunk kérdésére elhangzott: akinek az ingatlana hitelfedezetül szolgál, annak jeleznie kell az átszerződést a pénzintézetének. Olyan új konstrukció szükséges, amely megfelel a bank feltételeinek – az egyik ilyen leggyakoribb kritérium az elemi károkra nyújtott fedezet –, azonban összességében érdemes olyan szerződést kötni, amelyik a legtöbb kártípusra fedezetet nyújt.

Ennyit várunk egy szakemberre

Kevés a munka, ezért akar sok építőipari szakember árat emelni – ez derült ki a Mapei-csoport héten tartott sajtótájékoztatóján. A Mapei felmérése szerint

  • 2022 februárjában 138 napot, 
  • 2023 februárban 58 napot,
  • 2024 februárjában 52 napot

kellett várni egy építőipari szakemberre. Szóltak arról is, hogy csökkent a munka mennyisége, ám a korábbinál kisebb volt a kivándorlás Ausztriába és Németországba, mivel máshol is visszaesett az építőipar. Érdekes, hogy nem a lakossági, hanem a nagyberuházásoknál kell a legtöbbet várni szakemberre. A megkérdezett cégek hatvan százaléka tervez átlagosan 12 százalékos áremelést.

Folytatódik az autópályák felújítása

Az M7-es autópályán kezdődnek meg az idei felújítások – közölte a Magyar Koncessziós Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. Az idei felújítások legnagyobb része az M3-ast érinti. Ugyanakkor jelezték, hogy az M1-esen a felújítással a húsvéti nagyobb forgalom miatt megvárják az ünnepet, és ott csak az azt követő héten vonulnak fel a kollégáik. Az M7-es autópályán – a múlt évhez hasonlóan – a vakáció ideje alatt a Budapest és a Balaton közötti szakaszon idén is szüneteltetik a munkát.

Nagyszabású felújítások és beruházások kezdődnek
Fotó:  MTI/Varga György

A cég munkatársai 2024-ben is kilenc gyorsforgalmi úton dolgoznak: az M1, M15, M3, M30, M35, M4, M7, M70, M8 jelű szakaszokon. Szintén a héten kapta meg a használatbavételi engedélyt az M6-os autópálya beruházásában épülő babarci mérnökségi telep, ezzel az utolsó akadályok egyike is elhárult az autópálya befejező szakaszának forgalomba helyezése elől – derült ki a kormányhivatal honlapjára feltöltött dokumentumból.

Naperőművi rekord háromezer MW feletti termeléssel

Először termeltek háromezer megawatt felett a hazai ipari naperőműparkok március 20-án. A korábbi csúcsot bő egy hónapja, február 16-án mérték, a hitelesített adat szerinti 2792 megawattal. Ez jó arány, mivel az ipari naperőművek összes beépített teljesítménye a február végi adatok szerint 3478 megawatt. A tavaszi-nyári hónapokban újabb rekorddöntések várhatók. Háztartási méretű napelemes rendszerekből mintegy 260 ezer működik már 2362 megawatt összteljesítménnyel, többnyire családoknál, háztetőkön. 

Fontos ugyanakkor, hogy a csúcsértékek negyedórás periódusokra vonatkoznak – mivel időjárásfüggő technológiáról van szó –, a rekordban pedig nem szerepelnek a háztartási méretű kiserőművek adatai. Az utóbbiak által termelt áramot szinte azonnal fel is használják a háztartások.

Újabb autóipari beruházás

A Schedl német autóipari vállalat negyvenmilliárd forintos beruházása nyomán 160 új munkahely jön létre Debrecenben és Kecskeméten – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető azt közölte, hogy a cég zöldmezős beruházást hajt végre két helyszínen, Debrecenben és Kecskeméten is, és az újonnan létesített egységeiben kerék-összeszerelő és -szekventáló tevékenységet fog folytatni a BMW, illetve a Mercedes-Benz Magyarországon gyártott autói számára 2025-től. 

A húsvéti bevásárlásnál is segít az árfigyelő

A Gazdasági Versenyhivatal által működtetett rendszerben január óta már 78 termékkategória összesen mintegy kétezer különböző élelmiszertermékének árait lehet napi szinten összehasonlítani. Az árfigyelő kényelmi funkcióit használva, tudatos tervezéssel több ezer forintot spórolhatnak meg a magyar fogyasztók húsvétra készülődve – közölte a versenyhatóság. Felidézték: hét éve nem volt olyan alacsony az élelmiszer-infláció, mint 2024 februárjában.

Kiderült, hogy miért veszteséges a Spar

A Nézőpont Intézet gazdaságkutatói elvégezték a három legnagyobb kiskereskedelmi lánc gazdasági értékelését a héten. Ebből kiderült, hogy a Spar a hibás üzleti döntései miatt veszteséges.  

A romló profitabilitás ellenére a tulajdonosok azonban a 2018 és 2022 közötti időszakban többször is tudtak tízmilliárdos nagyságrendben osztalékot fizetni.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.