Kiderült, hogy hány magyar dolgozik Ausztriában

Közzétette az osztrák társadalombiztosító a legfrissebb februári statisztikát.

2024. 03. 13. 17:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közzétette az osztrák társadalombiztosító a legfrissebb februári statisztikát az Ausztriában dolgozó külföldi munkavállalókról. Fontos megjegyezni, hogy az Österreichische Sozialversicherung csak a bejelentett, teljes állásban foglalkoztatottakat veszi számba.

Az adatokból kiderült, hogy 2024 második hónapjában összesen 994 216 külföldi dolgozott az osztrák munkaerőpiacon. Ez tekintélyes létszám, tekintve, hogy Ausztria népessége mintegy 9,1 millió fő. Vagyis nyugati szomszédunknál már minden kilencedik lakos külföldi állampolgár.

Ebben ráadásul felfutás látszik, hiszen 2023 decemberében még 973 193-an voltak, januárban pedig 980 567-en. Ráadásul tavaly februárban 966 376 főnyi nemzetközi munkavállalói kört azonosítottak, vagyis éves alapon közel háromszázalékos növekedés figyelhető meg.

Ahogy arról a Világgazdaság már korábban is írt, látványos, hogy Ausztria a „külföldi emberigényét” két fő forrásból teremti elő: az egyik a 83 milliós Németország (ami a nyelvi azonosság miatt is kézenfekvő), a másik pedig a szűk tízmilliós Magyarország. 

Jelen állás szerint Ausztriában németek dolgoztak a legtöbben februárban, egészen pontosan 127 938-an, ami, ha csak minimális is, de mégiscsak növekedés a januári 127 170-hez képest. (A németek közül 2023 februárjában még csak 123 424-en keresték itt a kenyerüket.) Rögtön utánuk a magyarok következnek, akik a múlt hónapban 126 169-en voltak. 

A teljes cikk itt olvasható:

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2024/03/nyilvanossagra-hoztak-az-osztrakok-hany-magyar-dolgozik-ausztriaban-meghokkento-szamok

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.