Pörög a lakásbiztosítási kampány, újabb beruházás érkezik Szegedre

Közeleg a lakásbiztosítási kampány utolsó napja, bőven teljesülhetnek a piaci várakozások az aktualizált és az új szerződések számát illetően. A foglalkoztatás továbbra is csúcson van, ám az álláskeresők száma is nőtt. Az infláció a jegybanki toleranciasávba került, a korábbi várakozásokkal ellentétben nem idén, hanem jövőre várható erősebb gazdasági növekedés. Hibrid gyárat épít a Rheinmetall Szegeden.

2024. 03. 31. 6:10
LUS_6443_
autógyár, 20211022 Kecskemét 
Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 
A Mercedes új, teljesen elektromos SUV modellje, az EQB a sorozatgyártás megindítását bejelentő ünnepsége.

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 

A képen: gyár  belső
A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. Kecskeméten Fotó: Világgazdaság/Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan több mint kétszázezer szerződéskötést hoz az idei lakásbiztosítási kampány, ami egyébként egybeesik a piaci várakozásokkal, hiszen arra számítottak, hogy összesen legalább ennyien vizsgálják felül meglévő szerződésüket vagy kötnek új biztosítást kedvezőbb díjszabással. A kampány félidejében a jegybank azt közölte, százezren kötöttek új szerződést, további bő hatvanezren pedig aktualizálták a meglévőket. A kampány április 2-án éjfélkor zárul. A Gránit Biztosító egy érdekes tendenciát közölt: leginkább az újlakás-tulajdonosok váltanak biztosítót.

Továbra is magas a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,6 százalék
Fotó: Ujvári Sándor

Vegyes a kép: több mint 4,7 millió magyar dolgozik, de közben nő a munkanélküliség

Idén februárban a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezer fővel, 4,723 millió főre nőtt. A munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) statisztikáiból. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma 2024. február végén az egy évvel korábbihoz képest négy százalékkal, 235 ezer főre csökkent.

Egyoldalú bérfejlesztésről döntött a kecskeméti Mercedes-gyár vezetősége

Tavaly október óta tartanak a bértárgyalások, megállapodás most sem született a Mercedesnél. A csomag 2024. április 1-jétől nyolcszázalékos, 2025. április 1-jétől pedig további ötszázalékos alapbéremelés mellett egyéb juttatásokat is tartalmaz – közölte az MTI-vel csütörtökön a kecskeméti gyár kommunikációját ellátó társaság. A kecskeméti Mercedes-Benz gyárban több mint 4500 ember dolgozik. A vállalat vezetésének meggyőződése szerint a tárgyalások lezárása és az egyoldalú bérrendezés a legjobb megoldás a kecskeméti csapat számára – olvasható a közleményben.

Tovább szigorítaná a vendégmunkások alkalmazását a kormány

Magyarországon a magyar munkahelyek elsősorban a magyarokat illetik meg a kormány szerint, így ennek szellemében szigorítaná a vendégmunkások alkalmazását – derül ki egy, a kormány honlapjára felkerült kormányrendelet-tervezetből. A javasolt szigorítás szerint a kormány megtiltaná a vendégmunkások foglalkoztatását az állami intézményeknél és az állami tulajdonban lévő gazdasági társaságoknál.

Azonban ezen foglalkoztatási tilalom alól az érintett állami tulajdonban lévő gazdasági társaság esetében a kormány által kijelölt személy kizárólag nyomós indok alapján, miniszteri kezdeményezés alapján adhat mentesítést.

A gyenge export visszaveti az idei növekedést, jövőre gyorsulhat a gazdaság

Csökken a magyar gazdaság exporttermékei iránti kereslet, amely visszaveti a növekedési kilátásainkat – hangzott el a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. elemzői háttérbeszélgetésén a héten. A kutatóintézet előrejelzése szerint a GDP növekedése idén 2,7 százalékos lehet, majd ez jövőre 3,4 százalékra gyorsulhat, amely lényegében megegyezik a kormány számításaival. Isépy Tamás makrogazdasági üzletágvezető emlékeztetett rá, hogy nagyon nehéz volt kievickélni a 0 százalék közeli kamatszintből a vállalatoknak és a lakosságnak, miután a jegybank drasztikus kamatemeléseket hajtott végre 2022 folyamán. Utóbbi természetesen hatott a forint árfolyamára is. Azt várják, hogy a reálbérek folyamatosan emelkedni fognak az alacsony inflációnak köszönhetően, ez pedig pozitív hatást gyakorol a fogyasztásra.

Mivel az export idén nem teljesít jól, az exportpozíció várhatóan csak 2025-től tudja erősíteni a GDP-t.

A jegybanki toleranciasávba csökkent az infláció

Az év elején ismét a jegybanki toleranciasávba csökkent az infláció, ugyanakkor az inflációs trendfolyamatokat jobban tükröző mutatók továbbra is a sáv fölött alakultak – mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója csütörtökön, a márciusi inflációs jelentést bemutató online sajtótájékoztatón. Ismertette, az alapfolyamatokat két ellentétes hatás alakítja, a forint árfolyamának gyengülése az infláció emelkedésének irányába mutat, míg a reálgazdaság gyengébb ciklikus pozíciója dezinflációs hatású. A jegybank rövid távú prognózisa szerint az infláció az idei év közepén átmenetileg emelkedik a piaci szolgáltatások visszatekintő árazása és a bázishatások miatt.

Éves átlagban az infláció az idén 3,5–5, míg 2025-ben és 2026-ban 2,5–3,5 százalék között alakulhat a jegybank várakozása szerint. A reálbérek emelkedését a bizalom csak fokozatosan követi.

Erőteljes növekedést regisztrált a turisztikai ágazat

Dinamikusan nő turisztikai ágazat teljesítménye, januárt követően a februári eredmények is felülmúlták a 2019-es rekordév adatait – kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a KSH közlését. Az év második hónapjában több mint 883 ezer vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre, ami 23 százalékkal volt magasabb a tavalyi év és két százalékkal a 2019-es rekordévhez azonos időszakához képest. 

Idén februárban a hazai szálláshelyek mintegy 2,2 millió vendégéjszakát regisztráltak, ami 19 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest és hét százalékkal múlja felül a 2019-es szintet. A legtöbb, 942 ezer vendégéjszakát a fővárosban mérték – itt a legtöbb a külföldi turisták száma. A Balaton sem vesztett népszerűségéből.

Szeged immár két nagyberuházással büszkélkedhet, a Rheinmetall is itt építkezik
Fotó: Honvédelem.hu

Eddig soha nem látott gyár épül Magyarországon

Hibrid gyárat épít a Rheinmetall Szegeden. Az új üzemben a civil üzletág és a védelmi technológiai tevékenység egy fedél alatt zajlik majd. Az ELI ALPS lézeres kutatóközpont mellett lévő 85 ezer négyzetméteres területen első lépésben 15 ezer négyzetméteres üzem épül, ezzel első körben háromszáz munkahely jön létre. Élenjáró technológiával az elektromobilitás és a hidrogénüzemű járművek számára gyártanak majd eszközöket. A magyaroknak nem kell sehova máshova menniük, hiszen a világ jön ide hozzánk – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

Ahogyan írtuk, nem ez az első érv Szeged mellett. A BYD beruházás hírére máris nőtt az ingatlanpiaci érdeklődés a város iránt, és a most bejelentett beruházás csak hozzátehet mindehhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.