A zöldenergiához kapcsolódó beruházások megalapozzák Magyarország gazdasági növekedését

A zöld nemzeti konzultáció tétje, hogy hazánk valóban részt vegyen a világban zajló energetikai fordulatban.

Forrás: MTI2024. 04. 09. 20:08
Illusztráció Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zöld nemzeti konzultáció tétje, hogy Magyarország valóban részt vegyen a világban zajló energetikai fordulatban. A 13 kérdésből álló kérdőívet április 15-ig lehet kitölteni a kormány honlapján – hívta fel a figyelmet az MTI György László kormánybiztos győri sajtótájékoztatóján elhangzott szavaira.

A nemzetközi elemzőházak szerint Magyarország rendelkezik majd 2030-ra a világban a negyedik legnagyobb zöldenergia tárolására alkalmas gyártókapacitással Kína, az Egyesült Államok és Németország után

– hangsúlyozta a kormánybiztos. Hozzátette: a zöldenergiához kapcsolódó beruházások a következő évtizedekben megalapozzák Magyarország gazdasági növekedését és jól fizető munkahelyeit. Az ehhez kapcsolódó ágazatokon keresztül pedig több millió magyarnak nyújtanak majd biztos megélhetést.

Idén már rendelkezésre állnak Magyarországon azok a naperőművi kapacitások, amelyeket 2030-ra terveztek elérni. Ez fontos eleme annak a célkitűzésnek, hogy 2030-ra a villamos energia 90 százalékának előállítása ne járjon szén-dioxid kibocsátásával. A zöldenergiára való átállás érdekében a kormány hetvenötmilliárd forintos keretösszegben napenergia plusz programot indított, harmincmilliárd forintból elektromos autóvásárlási programot kezdeményezett a vállalkozások számára, és ösztönözte, hogy a huszonötezer főnél népesebb települések támogatottan már csak elektromos buszokat vásárolhassanak – ismertette György László.

Kara Ákos, Győr térségének fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy az elmúlt ciklusban Dézsi Csaba András polgármester vezetésével tudatos és átgondolt stratégia mentén valósítottak meg energiakorszerűsítési beruházásokat. Győrben a közintézmények voltak a fókuszban, számos iskola mellett az egyetem is megújult energetikailag. A környékbeli kistelepüléseken pedig jellemzően az egészségügyi alapellátás intézményeit korszerűsítették – közölte. Hozzátette: a városi buszközlekedés terén is sikerült előrelépni az elektromos buszok megjelenésével.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.