Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Átadták Magyarország első zöldhidrogén üzemét

A létesítmény a Bükkábrányi Energiaparkban található.

2024. 06. 03. 16:20
Mészáros Csoport, Bükkábrányi Energiapark, zöldhidrogén üzem
A Bükkábrányi Energiapark hazánk egyik legnagyobb napelemparkja, itt található az ország első zöldhidrogén-üzeme Fotó: Mészáros Csoport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átadták hazánk első zöldhidrogén üzemét a Bükkábrányi Energiaparkban. A hivatalos próbaüzemét megkezdő létesítmény a helyi napelempark által termelt megújuló energiával állít elő hidrogént, ezzel nem csak a klímaváltozás elleni küzdelmet szolgálja, hanem jelentős lépést tesz az ország energiafüggetlensége felé is – olvasható a Mészáros Csoport közleményében. 

Bükkábrányi Energiapark, zöldhidrogén üzem, átadás, Mészáros Csoport, napelempark
Fotó: Kondella Misi Photography

A Bükkábrányi Energiapark, amely hazánk egyik legnagyobb napelemparkja, 65 ezer polikristályos napelem segítségével több mint 22 MWp csúcsteljesítményre képes. A 32 hektáros területen elhelyezkedő park a Mátrai Erőmű egykori külszíni lignitbányájának rekultivációjával új életre kelt, és aktívan hozzájárul a fenntartható energiaforrások elterjedéséhez.

Az új zöldhidrogén üzem egy komplex elektrolizáló rendszer segítségével a napelempark által termelt villamos energiát hidrogénné alakítja. Az üzem beindítását egy sikeres tesztelési fázis előzte meg, amelynek eredményei alapján most megkezdődhet a próbaüzem. Az esemény jelentőségét növeli, hogy ez az első ilyen típusú fejlesztés Magyarországon, és szorosan illeszkedik az ország 2021-ben meghirdetett nemzeti hidrogénstratégiájához. 

A kormány a háborús időkben is kitart eddigi politikája mellett, támogatja a gazdaság fejlődését, a munkahelyteremtést és a családokat. Ehhez igazodva olyan energiapolitikát folytatunk, amely a magyar emberek és a hazai vállalkozások érdekeit támogatja, megteremti a feltételeket a további fejlődéshez. A bükkábrányi zöldhidrogén-fejlesztés egybeesik a kormány azon energiapolitikai szándékaival, hogy a rekordmértékben növekedő megújuló energiaforrások kapacitásának termelését kiegyenlítő és szabályozó létesítmények jöjjenek létre

– mondta el Lantos Csaba energiaügyi miniszter az átadáson.

Az ünnepélyes átadón részt vettek a projekt tulajdonosai, képviselői, vagyis a STATUS Energy Magántőkealap, amely a Mészáros Csoport tagja, valamint az MS Energy Holding Zrt., amely az Opus Global Nyrt. leányvállalata. Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport tulajdonosa az eseményen kiemelte, 

a jelenlegi gazdasági környezetben egyre növekvő kihívást jelent az energiaszükséglet kielégítése, ezért elengedhetetlen, hogy alternatív, fenntartható energiaforrások felé forduljunk. A zöldhidrogén projekt mellett további high-tech kísérleti fejlesztések is zajlanak a csoporton belül az energia termelése, tárolása és hatékony, környezetkímélő felhasználása terén. Mindez segít minket versenyképességünk növelése mellett érdekeltségeink fenntartható növekedési pályán tartásában.

A zöldhidrogén üzem létrehozásával a Bükkábrányi Energiapark és a Szegedi Tudományegyetem egy közös kísérleti projektben a „power2gas” technológia ipari léptékű tesztelését valósítják meg. A többek közt uniós támogatással megvalósuló fejlesztés célja a napelempark által termelt felesleges energia hatékony felhasználása hidrogén előállítására, amelyet később különböző ipari és közlekedési célokra is fel lehet használni.

Magyarország Nemzeti Hidrogénstratégiájának célja, hogy ösztönözze a hidrogéngazdaság kiépítését és erősítse hazánk szerepét az európai hidrogéniparon belül. A stratégia hosszú távon a megújuló forrásokból előállított „zöld” hidrogént helyezi a középpontba, de figyelembe veszi a nukleáris és egyéb karbonmentes villamos energián alapuló hidrogéntermelési lehetőségeket is.

A Bükkábrányi Energiapark zöldhidrogén üzemének megnyitása mérföldkő Magyarország hidrogénstratégiájának megvalósításában, és jelentős lépés a dekarbonizációs célok elérése felé. Az új üzem nemcsak az ország energiafüggetlenségét erősíti, hanem hozzájárulhat a tömegközlekedés és számos ipari felhasználás zöldítéséhez is – olvasható a közleményben. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.