Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Az akkumulátor-újrahasznosítási ipar is lehet zöld

Nagy Márton a legnagyobb akkumulátorgyártó és -feldolgozó cégek képviselőivel tárgyalt Dél-Koreában.

2024. 06. 13. 16:14
Illusztráció Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Márton és a Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja, valamint Kaderják Péter, a Magyar Akkumulátorszövetség ügyvezetője Dél-Koreában az ország legnagyobb zöldenergetikai és high-tech akkumulátoripari vállalataival, a Samsung SDI, az EcoPro BM, a GS Energy, a SungEel Hitech és a KH Energyvel folytatott tárgyalásokat. A megbeszélések folyamán a felek áttekintették az elektromos közlekedéshez kapcsolódó akkumulátoripar nemzetközi és európai helyzetét, az ágazat előtt álló kihívásokat és a dél-koreai–magyar gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségeket. A megbeszélések egyik fő témáját az akkumulátorfeldolgozás képezte. A feldolgozás, újrahasznosítás terén kialakult dél-koreai jó gyakorlatok megismerése érdekében a delegáció tagjai az egyik legfejlettebb újrahasznosító ipari parkban is látogatást tesznek. 

A cél egyértelmű, az akkumulátor-újrahasznosítási ipar is a zöld-, körforgásos gazdaság szerves részeként jelenjen meg a magyar gazdaságban. A újrahasznosítás két részből áll: a fizikai és a kémiai feldolgozásból. Utóbbi kiemelten nagy hozzáadott értékű, ebből fakadóan mindenképpen érdemes becsatornázni a hazai ipari termelésbe.

Nagy Márton kiemelte: a használt akkumulátorokat környezetkímélő módon szükséges kezelni és az azokba ágyazott értékes nyersanyagokat a lehető legoptimálisabban kell hasznosítani. A zöld, energia- és nyersanyag hatékony akkumulátorfeldolgozás az Európai Unió új akkumulátorrendeletében meghatározott környezetvédelmi célok teljesítése miatt is kiemelt fontosságú. Ezért hazánk az egyre intenzívebbé váló dél-koreai–magyar tapasztalatcserében érdekelt.

A magyar kormány stratégiai célja, hogy hidat képezzen Kelet és Nyugat között, azaz Magyarországon kapcsolódjon össze a keleti és nyugati tőke, illetve a high-tech technológia. Ezért hazánk nemcsak a nagy nyugati autógyártóknak, hanem a keleti, így a dél-koreai cégeknek is vonzó befektetési terep.
A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: a jövő innovációi ezer szállal kötődnek a zöldátálláshoz. Az elektromosautózás jelenti a jövőt, amely elképzelhetetlen a versenyképes akkumulátoripar nélkül. Ezért a kormány célja, hogy hazánk egyike legyen a világ öt legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártójának. Jelenleg a világ tíz legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártója közül három dél-koreai, ezért kézenfekvő az együttműködés a két ország között. Ehhez a magyar kormány minden támogatást meg fog adni. 

Nagy Márton hozzátette: meg akarjuk, és meg is fogjuk nyerni a jövőt, ehhez nyújt segítséget a magyar–dél-koreai Gazdasági innovációs partnerségi program (EIPP), amely elsősorban az e-mobilitás, a karbonsemleges közlekedés fejlesztésére irányul a Nemzetgazdasági Minisztérium koordinációja mellett.

A tárcavezető mindemellett ismertette, hogy Magyarország a soros európai uniós elnöksége alatt új, közösségi szintű akciótervet dolgoz ki az elektromobilitás további térnyerése érdekében, amely a vásárlás ösztönzése mellett a szükséges infrastruktúra és szolgáltatások biztosítása érdekében is intézkedéseket fog javasolni – írta a minisztérium.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.