Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A nemzetközi környezet húzta vissza az ipar teljesítményét májusban

Fábián Gergely: Az otthonfelújítási program az ipari teljesítmény helyreállását is támogatja.

2024. 07. 05. 8:47
LUS_6443_
autógyár, 20211022 Kecskemét 
Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 
A Mercedes új, teljesen elektromos SUV modellje, az EQB a sorozatgyártás megindítását bejelentő ünnepsége.

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 

A képen: gyár  belső
A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. Kecskeméten Fotó: Világgazdaság/Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májusban az előző év azonos időszakához képest a tisztított adatok szerint 4,9 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene, míg az előző hónaphoz képest 1,1 százalékkal mérséklődött az ipari teljesítmény.

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára az ipari adatokat elemezve megállapította, hogy 

miközben a magyar gazdaság alapvető tényezői jól teljesítenek – nő a reálbér, a kiskereskedelmi forgalom és a foglalkoztatottság –, addig az ipar teljesítményét a nemzetközi környezet, különös tekintettel a német gazdaság gyengélkedése húzza vissza.

A tartósan alacsony infláció ugyanakkor az óvatossági motívum oldódásán, így a fogyasztás erősödésén keresztül és a kormány beruházásokat ösztönző intézkedéseivel összhangban támogatja a belföldre termelő hazai ipar fellendülését. Ebbe illeszkedik bele a családokat támogató, 2024. július 1-jétől elindult otthonfelújítási program. A kormány kamatmentes kölcsön és vissza nem térítendő támogatás kombinációjával segíti az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítését. Ez az alacsonyabb energiafelhasználás révén erősíti az ellátás biztonságát, javítva hazánk energiamérlegét, másrészt közel 130 milliárd forintnyi megrendelésállományt generálhat az építőiparban és az építőanyag-kereskedelemben, ezzel hozzájárulva a kiegyensúlyozott gazdasági növekedéshez.

Csökkent a német ipari termelés májusban Az elemzők által várt növekedés helyett csökkent a német ipari termelés májusban az előző havihoz képest a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint. Májusban szezonális és naptári kiigazítással 2,5 százalékkal esett a német ipari termelés volumene az előző havihoz képest, az egy évvel korábbitól pedig naptári kiigazítással 6,7 százalékkal maradt el. A piac az ipari termelés 0,2 százalékos havi növekedését várta májusra. A májusi adatokat különösen rontotta az autóipari termelés 5,2 százalékos és a gép- és berendezésgyártás ágazat 5,9 százalékos csökkenése.


 

  

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.