Kiderült, mire számíthatunk holnaptól a benzinkutakon

Az első fél évben kevesebb motorbenzin és kevesebb gázolaj fogyott.

2024. 07. 29. 9:57
Illusztráció Fotó: VG/Móricz-Sabján Simon
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 30-tól nem változik a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára – közölte a Holtankoljak.hu. A kutakon jelenleg az alábbi átlagárakon tankolhatunk: a 95-ös benzin litere 609, míg a gázolajé 616 forintba kerül.  

A Magyar Ásványolaj-Szövetség (MÁSZ) a minap arra hívta fel a figyelmet, hogy az első fél évben 0,3 százalékkal kevesebb motorbenzin és 1,2 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott a kiskereskedelmi forgalomban Magyarországon, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az üzemanyag-fogyasztás így átlagosan 0,9 százalékkal csökkent.

 

A teljes fogyasztás 1,874 milliárd liter volt az év első hat hónapjában; 741,9 millió liter motorbenzint és 1,132 milliárd liter dízelüzemanyagot tankoltak a járművekbe a MÁSZ-tagvállalatok összesített adatai alapján. Az üzemanyagokon belül a prémium motorbenzinből 128,3 millió liter fogyott az első fél évben, 12,3 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában. A 95-ös motorbenzinből 613,6 millió litert tankoltak az autósok, 2,6 százalékkal kevesebbet, mint tavaly január és június között. A prémium dízel fogyasztása 91,8 millió liter volt az első hat hónapban, ami 16,4 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A nem prémium gázolaj eladása 1,04 milliárd liter volt, ez 2,5 százalékos csökkenés a tavalyi azonos időszakkal összehasonlítva.

A MÁSZ-tagvállalatok mintegy 1050 töltőállomást üzemeltetnek Magyarországon, a teljes kiskereskedelmi forgalomban eladott benzin körülbelül 75 százalékát és a gázolaj mintegy 66 százalékát a szövetség tagjai értékesítik.

 


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.