Tizedével nőtt a napelemes beépített teljesítmény az idei első félévben

Tavaly a világon nálunk volt a harmadik legmagasabb a napenergia aránya az áramtermelésben.

2024. 07. 19. 10:34
Óriási napenergia kapacitások létesültek hazánkban Fotó: Mediaworks
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén júliusig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon – derül ki az átviteli rendszerirányító Mavir friss adataiból. Az összes teljesítményből a legnagyobb arányban az ipari létesítmények részesülnek 3678 megawattal. Az 50 kW feletti rendszerek idén júniusban érték el eddigi negyedórás termelési csúcsukat, amely csak kevéssel múlta alul a 3200 megawattot. A mára már közel 275 ezer háztartási méretű kiserőmű kapacitása együttesen 2514 megawatt, további 520 megawatt a saját célra termelőké. A múlt év végéhez képest az első féléves bővülés 673 megawatt volt, 2024 első hat hónapjában tehát mintegy tizedével nőtt a hazai napelemes rendszerek beépített teljesítménye.

Az időarányos előrehaladás alapján az elmúlt két esztendőhöz hasonlóan idén is nemzetközi összevetésben kimagasló, 1 gigawatt feletti mértékben gyarapodhat a hazai napenergia-kapacitás. 

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal napokban közzétett beszámolója szerint 2010 és 2022 között 2 MW-ról 4235 MW-ra emelkedett a napelemek beépített teljesítőképessége. Az elmúlt évek lendületes növekedése nyomán hazánk hat évvel korábban, már 2024 tavaszára elérte az előzőleg 2030-ra megcélzott 6 gigawattot. A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti energia- és klímaterv ezért a következő évtized elejére kétszer nagyobb, 12 gigawatt beépített teljesítménnyel számol.

Az Energiaügyi Minisztérium közösségimédia-bejegyzésében hangsúlyozza: Magyarország élen kíván járni a napenergia termelésében és tárolásában az otthonokban, az ipartelepeken és a gépjárművekben is. 

Fontos eredmény, hogy 2023-ban hazánkban volt a világon a harmadik, Európában a második legmagasabb a napenergia aránya az áramtermelésben.

A kormány a már futó programokban 230 milliárd forinttal ösztönzi a zöldenergia fokozott, hatékonyabb hasznosítását. A további napelemes teljesítménynövekedést érdemben előmozdítja a Napenergia plusz program. A támogatott fejlesztések nagyobb számban 2024 második felében készülhetnek el. A program a keretösszeg megemelésének köszönhetően több mint 25 ezer családtól vállalhatja át beruházási költségeik kétharmadát. A nyertesek a napelem és energiatároló egyidejű telepítésével saját célra termelhetnek zöldenergiát, így önellátási képességük erősödik, áramszámlájuk csökken.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.