Megint trükköznek az üzemanyag-kereskedők

Már rég 600 forint alatt kellene lennie a benzin és a gázolaj árának!

2024. 08. 12. 14:10
Illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetek áresését szinte egy az egyben lenyelték a hazai üzemanyag-kereskedők, erre utal, hogy a hiába csökkent a benzin nagykereskedelmi ára 24, míg a gázolajé 37 forinttal egy hónap alatt, ez szinte észrevehetetlen azon, ami a hazai kutakon történt. Bujdosó Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója szerint májusban pont fordítva történt, akkor felsőbb nyomásra az indokoltnál nagyobb árcsökkentést hajtottak végre a hazai kutasok, akik tulajdonképpen ezt korrigálták az elmúlt egy hónapban.

A Világgazdaság ezt írta: 

több olvasó is jelezte, hogy hiába számoltunk be az elmúlt hetekben lassan már napi rendszerességgel üzemanyagár-csökkentésről, ebből a hazai üzemanyagkutakon gyakorlatilag semmi nem érződött.

Csak a múlt héten a benzin nagykereskedelmi ára hat, míg a gázolajé tíz forinttal mérséklődött, ehhez képest szombatra a Holtankoljak.hu adatai szerint a gázolajár átlagára mindössze három forinttal lett olcsóbb keddhez képest, miközben a benzin átlagára még egy forinttal drágult is.

Emlékezetes, júniusban jelentősen drágultak az üzemanyagok Magyarországon, június 14. és július 4. között sorozatban tízszer emelkedtek az árak, a benzin nagykereskedelmi ára ez idő alatt 26, a dízelé 39 forinttal nőtt – szinte pont annyival, amekkora áresést július eleje óta láttunk. Azzal a lényegi különbséggel, hogy júniusban a nagykereskedelmi áremelkedést gyakorlatilag egy az egyben lekövette a kiskereskedelmi árak változása.

A drágulás ki is verte –  sokadjára – a  biztosítékot a kormánynál, Orbán Viktor miniszterelnök, aki alapvetően a tárgyalásos megoldás híve volt, szokásos július 5-i, péntek reggeli rádióinterjújában is üzent a szektor képviselőinek, hogy a kormány nem tűri el, hogy felrúgják a korábban kötött megállapodást, és jelezte, „nem szólunk kétszer”.

A teljes cikk itt olvasható:

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2024/08/megint-trukkoznek-az-uzemanyag-kereskedok-mar-reg-600-forint-alatt-kellene-lennie-a-benzin-es-a-gazolaj-aranak

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.