Újabb szög az európai autóipar koporsójában

Amerika és Kína nagyszabású fejlesztésekkel és ösztönző programokkal segíti az elektromos autók terjedését. Ehhez képest az Európai Unióban pont ezzel ellentétes folyamatok játszódnak le az autóiparban.

2024. 08. 08. 5:05
Illusztráció Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az elektromos autók értékesítése kizárólag Európában gyengélkedik, ami súlyos jelzés – hívta fel a figyelmet a kedvezőtlen fejleményre Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője jelezte: a legfrissebb statisztikák szerint júniusban az eladások világszinten tizenhárom százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A bővülés Kínában huszonöt százalékos, Amerikában és Kanadában pedig hatszázalékos volt. Európában viszont hétszázalékos visszaesés mutatkozik.

– A különbség oka, hogy míg mások nagyszabású infrastruktúra-fejlesztésekkel és támogatásokkal segítik a technológia terjedését, az uniós országok, köztük Németország, sorra vezetik ki az ösztönzőket – ismertette Hortay Olivér. A szakértő úgy fogalmazott, hogy ez „újabb szög az európai autóipar koporsójában”.

A szakértő hangsúlyozta: ahhoz, hogy egy régióban megérje beruházni, alacsony termelési költségekre van szükség és olyan piacra, ahol a termékek eladhatók. – Ma az európai vállalatoknak többszörös energia és szén-dioxid-kvótaárakat kell fizetniük az amerikai és a kínai versenytársaikhoz képest, tehát az első feltétel aligha teljesül – magyarázta. A hatályos szabályok alapján az Európai Unió 2035-től betiltja a hagyományos hajtású autók értékesítését, így erre a piacra jelenleg nem érdemes új kapacitásokat létesíteni. Az alternatív hajtású járművek pedig még korlátozottan állnak meg a saját lábukon, ezért a terjedésükhöz ösztönzőkre van szükség. Ha ezek megszűnnek, akkor tényleg nem marad semmi, amiért megéri Európában tartani a termelést.

– Ma a járműgyártás az Európai Unió húzóágazata, ami rengeteg embernek ad munkát. Jobban kellene vigyáznunk rá – tette hozzá a Századvég üzletágvezetője.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.