Öt és fél tonna dinnyét kivontak a forgalomból

Ellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

2024. 08. 09. 13:10
illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minőségi szempontból jól szerepeltek a görögdinnyék a hatósági vizsgálatokon, de jelölési és egyéb hibák miatt a felügyelők több mint 1,5 millió forint bírságot szabtak ki, és 5,5 tonna terméket kivontak a forgalomból – tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-t.

A nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés során 268 forgalmazót és 311 tétel görögdinnyét ellenőriztek a Nébih és a vármegyei kormányhivatalok zöldség-gyümölcs minőségellenőrei július második felében. Az ellenőrzések tapasztalatai alapján a forgalmazók döntő többsége magyar görögdinnyét kínált, amelyek nagy része megfelelt a minőségi szabványoknak, valamint nyomon követhetők voltak.

Az összességében jó eredmények ellenére az ellenőrök 16 tétel kapcsán kifogást tettek, ebből 12 esetben jelölési hiba, három esetben ismeretlen eredetű, nem nyomon követhető termék és egy alkalommal a higiéniai követelmények megsértése miatt. Emiatt szabták ki 16 esetben az élelmiszer-ellenőrzési és élelmiszerlánc-felügyeleti bírságokat, emellett a felügyelők 12 tételt ki is vontak a forgalomból.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal kiemelten vizsgálta a Békés vármegyei termelési helyszínt. A hivatal koordinációja mellett került sor olyan helyi őstermelők ellenőrzésére, akik a gyanú szerint csak kereskedtek a dinnyével, de ők maguk valójában nem termesztették. A gyanú több esetben is beigazolódott, és a helyszíni szemlét követően hatósági eljárás indult az őstermelői státus visszavonása érdekében. A közlemény szerint a Békés Vármegyei Kormányhivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a határbelépési pontokon vizsgálta a román dinnye behozatalát, az ellenőrzések során nem tapasztaltak szabálysértést. A nyári szezonális ellenőrzés-sorozat még nem ért véget. A görögdinnyék vizsgálata jelenleg is zajlik, amit a következő időszakban a grillsajtok és a növényvédő szerek ellenőrzése egészít ki – hívta fel a figyelmet a Nébih.
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.