Harmadával nőtt Oroszország olaj- és gázipari bevétele

Oroszországban a harmadával nőtt az olaj- és gázipari vállalatok bevétele az év első felében, de a feldolgozóipari ágazatok is nagy forgalomnövekedést értek el az erősödő belföldi keresletnek köszönhetően.

2024. 09. 25. 10:39
Illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország nagy és közepes méretű olaj- és gázipari vállalatainak bevétele 34,2 százalékkal nőtt az első fél évben az előző év azonos időszakához képest és elérte a 38,3 billió rubelt (413 milliárd dollár) – jelentette szerdán a helyi média a FinExpertiza könyvvizsgáló és tanácsadó cégek hálózata által készített tanulmányra hivatkozva.

Az olaj- és gázágazat részesedése a teljes oroszországi vállalati forgalomból 28 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 26 százalékról. Összességében a vállalati forgalom 23,3 százalékkal nőtt Oroszországban. A teljes bevétel 72 százalékát adó nem olaj- és gázipari ágazatokban az első fél évben szerényebb mértékben, 19,5 százalékkal 98,7 billió rubelre nőtt.

A FinExpertiza szakértői az olaj- és gázágazatban a bevételek átlagosnál nagyobb mértékű növekedését árfolyamhatásnak és az emelkedő világpiaci olajáraknak tulajdonítják.

Bár az olaj- és gázágazatnál lassabban, a nem nyersanyagokkal foglalkozó ágazatok a nemzetközi szankciók ellenére is erőteljes fellendülést mutattak az importhelyettesítésnek köszönhetően meglódult belföldi keresletnek tulajdonítható okokból. A növekedés különösen a feldolgozóiparban volt érzékelhető olyan iparágakkal az élvonalban, mint a fémtermékek, az elektronika és az autógyártás – írta a távirati iroda.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.