Tovább csökkent a munkabalesetek száma Magyarországon tavaly

A munkavédelmi hatóság minden évben kiemelten ellenőrzi a fokozottan veszélyes ágazatokat.

2024. 09. 13. 13:56
Mélykút, 2019. január 28.
Gyártósor a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. gyárában az avatás napján, 2019. január 28-án.
MTI/Koszticsák Szilárd
Illusztráció Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkabalesetek száma 2023-ban tovább csökkent Magyarországon – ez derül ki a nemzetgazdaság 2023. évi munkavédelmi helyzetéről szóló jelentésből. A munkabaleseti adatok pozitív változása a hazai munkakörülmények, a munkavégzés biztonságának további javulását, a kormány által kialakított munkavédelmi szabályozási környezet hatékonyságát mutatja, melynek köszönhetően a halálos munkabalesetek száma is immár három éve folyamatos csökkenést mutat.

A foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter kiadta a nemzetgazdaság 2023. évi munkavédelmi helyzetéről szóló jelentést, amely felhívja a figyelmet a munkavédelem társadalmi hatásainak jelentőségére, az egészséges és biztonságos munkavégzés, a munkavállalók egészségmegőrzésének fontosságára.

A munkavédelmi hatóság minden évben kiemelten ellenőrzi az olyan fokozottan veszélyes ágazatokat, mint az építőipar, a feldolgozóipar vagy a mezőgazdaság, ahol a munkavállalók egészsége, biztonsága gyakoribb, illetve súlyosabb veszélyeztetésnek van kitéve. 

Az ellenőrzések közel hetven százaléka a kiemelt ágazatokban történt. A veszélyes ágazatok, tevékenységek gyakoribb ellenőrzésével visszaszorítható volt a súlyosabb munkabalesetek száma, ezzel is tovább javítva a munkavédelmi helyzetet.

Az ellenőrzési tevékenység mellett a munkavédelmi hatóság nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre irányuló szemlélet kialakítására, ezért meghatározó feladatának tekinti a tájékoztatási, tanácsadói tevékenységet. Évről évre növekszik a megkeresések száma, több ezer kérdésben ad választ a munkavédelmi hatóság az érdeklődőknek, elősegítve ezzel a munkavédelmi szabályok érvényesülését.

A kormánynak és a munkavédelmi hatóságnak kiemelten fontos a dolgozók védelme, ezért a jövőben is megtesznek minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a munkahelyeken a munkakörülmények megfeleljenek a munkavédelmi szabályoknak, a munkáltatók pedig megteremtsék a biztonságos munkavédelmi feltételeket a munkavállalók számára. A nemzetgazdaság 2023. évi munkavédelmi helyzetéről szóló jelentés megtalálható a munkavédelem és foglalkoztatás-felügyelet honlapján.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.