Varga Mihály: Az egyensúly megteremtésével a kormány erősíti a növekedést

A pénzügyminiszter a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen szólalt fel.

2024. 09. 06. 14:40
20240906_Közgazdász-vándorgyűlés_KM_DF_NYH-9441 Varga Mihály
Varga Mihály pénzügyminiszter a Közgazdász-vándorgyűlésen tart beszédet Fotó: Kelet-Magyarország/Dodó Ferenc
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A költségvetési hiány és az államadósság csökkentével a kormány fenntartható növekedési pályára állítja a gazdaságot, amely a nemzetközi előrejelzések szerint már jövőre dobogós lehet az uniós rangsorban – jelentette ki Varga Mihály a 62. Közgazdász-vándorgyűlés második napján Nyíregyházán. A pénzügyminiszter kiemelte: a kormány úgy állította helyre a költségvetés egyensúlyát, hogy a háborús válság közepette is megvédte az elért eredményeket, a munkahelyeket, a nyugdíjakat és a családtámogatásokat.

20240906_Közgazdász-vándorgyűlés_KM_DF_NYH-9444 Varga Mihály
Fotó: Kelet-Magyarország/Dodó Ferenc

Varga Mihály emlékeztetett: a tavalyi év legfontosabb célkitűzése az infláció letörése volt, amit a kormány sikerrel teljesített: egy év alatt 26 százalék közeli szintről négy százalék alá mérsékelte a pénzromlást. 

Mint mondta: az idei év a háború és a szankciók által megbomlott egyensúly helyreállításának éve, amelynek során a kormány olyan lépéseket tesz, amelyekkel a hiány és államadósság csökkentése mellett a fenntartható gazdasági növekedés is elérhető. Varga Mihály úgy fogalmazott: egy cselekvő kormánynak az a feladata, hogy nyomon kövesse a költségvetési folyamatok alakulását és amennyiben szükséges, intézkedéseket hozzon. 

A pénzügyminiszter rámutatott: az idén meghozott intézkedések több mint 1000 milliárd forinttal növelték a költségvetés mozgásterét. 

A kormány tartja az idei évre kitűzött 4,5 százalékos hiánycélt, jövőre pedig 3,7 százalékra, 2026-ra 2,9 százalékra javítja a hiány mértékét. 

Az államadósság csökkentéséről szólva a tárcavezető emlékeztetett: a 2010 és 2019 közötti időszakban Magyarország az Európai Unió éllovasa volt az adósságcsökkentésben, majd a járvány óta eltelt időszakban is jelentős adósságcsökkentést hajtottunk végre. 

Az idei évben az adósságrátát 73 százalék közelébe fogjuk csökkenteni, 2026-ra pedig ismét 70 százalék alá mérsékeljük

– tette hozzá Varga Mihály. A pénzügyminiszter kifejtette: jelenleg minden prognózis azt mutatja, hogy a magyar gazdaság bővülése jövőre az uniós országok élmezőnyében lehet, 3,5 százalék körül alakulhat. A stabilizált egyensúlyi mutatók mellett a növekedést segítheti az erősödő fogyasztás, a javuló külkereskedelem és a tartósan magas foglalkoztatottság is. A tárcavezető hozzátette: 

bizakodásra ad okot az a tény is, hogy hazánk változatlanul befektetésre ajánlott kategóriában van mindhárom nagy hitelminősítőnél. 

Kockázatot a háború következtében visszaesett ipari termelés, illetve az olyan külső tényezők hordozhatnak magukban, mint a német gazdaság gyengélkedése, vagy a nyersanyagárak kiszámíthatatlansága – fejtette ki Varga Mihály. A pénzügyminiszter a következő időszak legfontosabb gazdaságpolitikai céljai között jelölte meg az egyensúlyi mutatók javítását, a fenntartható gazdasági növekedés elérését és a versenyképesség növelését a gazdaság széles körében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.