Varga Mihály: Budapesten tartják a pénzügyminiszterek találkozóját

Csütörtökön kezdődik Budapesten az uniós gazdasági- és pénzügyminiszterek kétnapos informális csúcstalálkozója, amelynek kapcsán tartott sajtótájékoztatót Varga Mihály pénzügyminiszter.

2024. 09. 10. 11:09
Varga Mihály pénzügyminiszter Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 12-től szeptember 14-ig az uniós csúcstalálkozót Budapesten tartjuk – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter, aki a csütörtökön kezdődő uniós gazdasági- és pénzügyminiszterek informális találkozója előtt tartott sajtótájékoztatót. A tárcavezető szerint méltatlan és sajnálatos, hogy a mindenkor konstruktív hozzáállást nem mindenki viszonozza. Hangsúlyozta, hogy továbbra is a párbeszéd híve a magyar kormány.

Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: Kurucz Árpád)

A budapesti tanácskozást ellehetetlenítő szándékok nem értek célba, minden uniós ország képviselteti magát a csúcson – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy jegybankelnökök is jelen lesznek. Szerinte minden feltétel adott, hogy az uniós csúcs sikeres legyen. Ez azért fontos, mert Európa komoly kihívás előtt áll, ezért tűzte ki a magyar elnökség a versenyképesség javítását. Ide tartozik a védelempolitika, a demográfia, a kohéziós politika, az agrártámogatások ügye.

Varga Mihály elmondta,  hogy három területre fókuszálnak a következő napokban: ilyen a zöld átállás, a demográfia és az alacsony jövedelmű országok támogatása. 

Az első kapcsán arra mutatott rá, hogy a feladat nagyságát jól jelzi, hogy a Covid előtti időszakhoz képest duplázni kellene a ráfordításokat. Magyarországnak itt jó pénzügyi példái vannak, korábban a lakosság három százaléka birtokolta az állampapírokat, azóta ez 21 százalék, tehát a lakosság bevonása a zöld átmenet finanszírozásába eredményes volt.

Az alacsony jövedelmű országok támogatásával kapcsolatban elmondta: Magyarország évek óta következetesen képviseli azt az álláspontot, hogy a bajokat nem importálni kell, hanem a küldő országokat segíteni. Úgy véli bebizonyosodott, hogy a magyar álláspont helyes.

Koncz Zsófia családügyekért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta, hogy 2010 óta harmincféle intézkedést vezettek be, ezek között említette a babaváró támogatást, a jelzáloghitel elengedését, a nagycsaládosok autóvásárlásának támogatását, illetve a nagyszülői gyedet. 

Arra is rámutatott, hogy a bölcsődei férőhelyek megduplázódtak tíz év alatt. Hangsúlyozta, hogy folyamatosan azon dolgozik a kormány, hogy bővítsék a családtámogatásokat, így újra igényelhető a bölcsődei támogatás szeptembertől, illetve október elsejétől a speciális adózást választó egyéni vállalkozók könnyebben juthatnak hozzá a falusi csokhoz vagy a babaváróhoz. Jelezte azt is, hogy a kormány célja, hogy megduplázza a családi adókedvezmény összegét.

Borítókép: Varga Mihály (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.