Az idén is teljesülhetnek a kormány költségvetési és pénzügypolitikai céljai

Varga Mihály az Országgyűlés költségvetési bizottságának szerdai ülésén beszélt.

2024. 10. 09. 11:55
Varga Miháy pénzügyminiszer Fotó: Facebook/Varga Mihály
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén is teljesülhetnek a költségvetési és pénzügypolitikai célok, amelyeket a kormány éves szinten vállalt Magyarország biztonsága érdekében – mondta a pénzügyminiszter az Országgyűlés költségvetési bizottságának szerdai ülésén.

Éves bizottsági meghallgatásán Varga Mihály megerősítette, hogy a védelem költségvetéseként bejelentett 2024-es büdzsé hozzájárult a munkahelyek és a családok biztonságához, a rezsivédelem fenntartásához és nyugdíjak vásárlóerejének megőrzéséhez. 

Amennyiben nem történik váratlan fordulat az év utolsó negyedévében, a tervezett hiánypálya tartható marad

– tette hozzá. Varga Mihály kitért arra, hogy állami beruházások átütemezésével 650 milliárd forint kiadáscsökkenést sikerült elérni, az államadósság szerkezeti átalakulása folytatódott, a devizakitettség aránya harminc százalék alá csökkent. 

Az intézkedések eredményességét igazolják a kedvező hitelminősítői értékelések – mondta. 

A kormány arra számít, hogy jövőre a kamatkörnyezet változásának köszönhetően csökkenhetnek a kamatkiadások – tette hozzá. A tárcavezető elmondta, hogy a költségvetés biztosította a családtámogatások fedezetét éppúgy, mint a honvédség szükséges finanszírozását. A rezsivédelmi alap idén is betöltötte a szerepét, a nyugdíjemelés mértéke csaknem kétszeresen haladja meg az inflációt, az önkormányzatok működési feltételei biztosítottak – jelezte. 

Hangsúlyozta, hogy a munkaerőpiac jól teljesít, belföldön soha nem dolgoztak annyian, mint most, a magyar gazdaság első féléves növekedési üteme meghaladja az uniós átlagot. A bizottsági tagok kérdéseire válaszolva Varga Mihály kifejtette, hogy a kormány a vasúti közlekedést kiemelkedően fontosnak tekinti, a működtetéséhez és a korszerűsítéséhez szükséges összegeket mindig biztosítja, csak fejlesztésekre az idén csaknem 150 milliárd forint jutott. A pénzügyminiszter szükségesnek nevezte a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér visszavásárlását, mert Magyarország nem engedheti meg, hogy egy ilyen stratégiai vagyonelem ne vegyen részt a nemzetközi versenyben.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.