Immár hat megyében pusztít a madárinfluenza és nem tudni, hol a vége

Az elmúlt napokban két Bács-Kiskun vármegyei baromfitelepen is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma, ezzel már hat vármegyét érint a járvány – közölte a Nébih hétfőn.

Forrás: MTI2024. 10. 21. 18:25
Portrait,Of,Beautiful,Heavy,White,Duck.,Duck,Stands,On,The
illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt héten Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét követően Csongrád-Csanád, majd Fejér és Hajdú-Bihar vármegyében is azonosította a magas patogenitású madárinfluenza vírusának H5N1 altípusát a Nébih laboratóriuma.

A napokban pedig a Bács-Kiskun vármegyei Soltszentimrén is madárinfluenzára utaló tüneteket tapasztaltak egy tojótyúkokat tartó gazdaságban, valamint egy Bugacon lévő mulardkacsa-állományban.

Közben a fertőzéssel már érintett Hajdú-Bihar vármegyében egy nyíradonyi mulardkacsa-állományban a betegségre jellemző tünetek megjelenése, Csökmő településen egy tömőlúdtelepen pedig a megemelkedett elhullás miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja. A szintén fertőzött Békés vármegyében, Tótkomlóson egy tojótyúktelepen is a megemelkedett elhullás miatt következtettek a betegség lehetséges megjelenésére. A laboratóriumi vizsgálat valamennyi esetben igazolta a vírus jelenlétét.

A madárinfluenza-kitörésben értintett gazdaságok körül kijelölték a három kilométer sugarú védőkörzeteket és a megfigyelési körzeteket, valamint megkezdődtek a járványügyi vizsgálatok. Azonnal életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások is.

A közlemény szerint tekintettel arra, hogy a nagyszámú új kitörés a járványhelyzet súlyosságának újabb bizonyítéka, a Nébih ismételten felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek állataik biztonságára, és szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat. Különösen fontos a házi szárnyasok zártan tartására vonatkozó kötelezettség, valamint az alapvető járványvédelmi ajánlások fokozott betartása.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.