Lantos Csaba: Magyarország öles léptekkel halad a zöldátállás felé

Magyarország öles léptekkel halad a zöldátállás felé, a klímabajnokok csoportjába tartozik, a kormány konzervatív klímapolitikát valósít meg − hangsúlyozta az energiaügyi miniszter egy csütörtöki konferencián Budapesten.

2024. 10. 10. 11:36
Lantos Csaba energiaügyi miniszter arról is beszélt, összesen 1200 milliárd forint értékű energetikai támogatási program van folyamatban, vagy kiírás alatt. Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1990-es bázisévhez képest 43 százalékkal csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása – mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Portfolio Energy Investment Forum 2024 konferencián csütörtökön. Hozzátette: 2030-ig a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának részaránya 0,1 százalék alá csökken. Európa egésze hétszázalékos részarányt képvisel a globális kibocsátásban − ismertette. 

A megújulók részaránya 2030-ig harminc százalékra emelkedik a bruttó végső energiafelhasználáson belül. Mostanra megvalósult, hogy Magyarország bizonyos időszakokban száz százalékban karbonsemlegesen állítja elő a szükséges villamosenergiát, ezt a lakossággal közös eredménynek nevezte a tárcavezető, aki azt is elmondta, hogy az MVM villamosenergia-termelésének 85 százaléka karbonmentes forrásokból származik. Az ország energiaszuverenitásának alapja részben a napenergia. 

A miniszter tájékoztatója szerint a napenergia aránya a magyar áramtermelésben 2023-ban a világon a harmadik legmagasabb volt.

Jelenleg 7,2 gigawatt (GW) a napenergia kapacitás, míg 2010-ben alig egy GW volt. Ezen belül 280 ezer háztartási kiserőmű működik, 2030-ig 12 GW beépített kapacitás elérésére számítanak. Ez infrastrukturális fejlesztési igényeket keletkeztet − mondta.

NG2019_0499Képen: napelem telepítés a Cseri pincészetnél  Mándi Zoltán napelem telepítő
Több mint negyedmillió háztartási méretű kiserőmű működik Magyarországon, a napelem olyannyira népszerű, hogy sok helyen az elektromos hálózat fejlesztése szükséges a telepítési igények miatt
Fotó: Kisalföld/Nagy Gábor

Előadásában az elektromosautó-támogatási pályázat meghosszabbítását vetítette előre Lantos Csaba, a támogatás akár a családok számára is elérhetővé válhat a vállalkozók után, azonban még nem tart ott a helyzet, hogy a miniszter pontos részleteket tudjon közölni. Emellett a társasházak számára szeretnének energiaközösségeket létrehozni.

Kitért arra is, az energiaszuverenitás másik pillére az atomenergia, ezzel a fosszilis energiaimport kiváltható, hosszú távú tiszta megoldást nyújtva. Atomenergia nélkül nincsen fenntartható klímapolitika. Közölte: masszív állami támogatásokkal ösztönzik a zöld átmenetet és a versenyképesség növelését. Összesen 1200 milliárd forint értékű energetikai támogatási program van folyamatban, vagy kiírás alatt. 

A geotermiával kapcsolatban kifejtette: kiszámítható, megfizethető és független az energiapiac ármozgásaitól. 

A földhő hasznosításában az ország az első öt között van Európában, a hazai gazdaság húzóágazata lehet a geotermia

 − mondta. 

A biogáz- és biomassza-termelésben is van potenciál, amely alkalmas a megújulók okozta rendszeringadozás kiegyenlítésére. Komoly feladatnak nevezte az energia tárolását és beszámolt arról, hogy szivattyús tározó erőmű megvalósításán dolgoznak, erről idén év végéig elkészül a megvalósíthatósági tanulmány. Felidézte, hogy rövid időn belül több jelentős esemény rázta meg a világgazdaságot: a világjárvány, a háború, ezek miatt az ellátási láncok felborultak, kilőttek az energiaárak. Világossá vált, hogy az energiabiztonság a nemzetbiztonság szerves része. Magyarországhoz hasonlóan az EU is energiaimportfüggő − mutatott rá. 

A magyar energiaszektor főbb kihívásai és a megoldás irányai címmel megtartott előadása szerint a földgáz a zöldátmenet része, nem lehetséges egyik napról a másikra leválni. Magyarországon idén sem lesz ellátási probléma: a tárolókapacitás az egyik legnagyobb az unión belül, a tárolók töltöttségi szintje jelenleg 93 százalék feletti. Az MVM csoport ötszázalékos részesedést szerzett a világ egyik legnagyobb mélytengeri földgázmezőjében, a Shah Deniz-ben, elérte az ország, hogy függetleníteni tudja magát az ukrán gáztranzit megszakadásától – ismertette, megjegyezve: év végével nagy valószínűséggel leáll az orosz–ukrán gáztranzit.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.