Már félmilliárd palackot, üveget és dobozt váltottak vissza eddig a REpontokon

A MOHU célja, hogy három év múlva az italcsomagolások minimum kilencven százalékát visszaváltsák Magyarországon.

2024. 10. 18. 16:13
Budapest, 2023. november 28.
A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. palackok visszaváltására szolgáló automatáinak sajtóbemutatója a vállalat budapesti bemutatótermében 2023. november 28-án. Az új visszaváltási rendszerrel a 40 százalék körüli szintről 90 százalék fölé emelkedhet az egyszer használatos italos palackok visszagyűjtési aránya.
MTI/Hegedüs Róbert
Illusztráció Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új rendszerben visszaváltott palackok, dobozok, üvegek száma a héten elérte a félmilliárdot – közölte a Mol hulladékgazdálkodási koncessziós társasága, a MOHU pénteken az MTI-vel.

A közleményben kiemelték, a MOHU célja, hogy három év múlva az italcsomagolások minimum kilencven százalékát visszaváltsák Magyarországon, ahol a becslések szerint évente több, mint hárommilliárd italcsomagolás van forgalomban. 

Ismertetik, hogy jelenleg 3700 helyen lehet visszaváltani a palackokat, ebből 1300 helyen kézi visszaváltás működik. 

Ez a szám a jövőben tovább nő majd. A közleményben kitértek arra, hogy a visszaváltó helyeket nem a MOHU jelöli ki, hanem önként lehet jelentkezni. A MOHU minden egyes visszaváltott palack után kezelési díjat fizet a boltoknak. A boltok feladata az automaták mindennapos üzemeltetése, tisztítása, ürítése, környékük takarítása. 

A MOHU közleménye szerint a jellemzően kistelepüléseket érintő kézi visszaváltás esetében is növekedés várható majd, hiszen a vásárlókat vonzza a visszaváltás lehetősége. 

A legnépszerűbb visszaváltási mód a boltban levásárolható papírutalvány, eddig több mint húszmilliárd forintot kértek vissza így a vásárlók. 

A hazai automatáknál Európában egyedülálló lehetőség, hogy a visszaváltási díjat egyenesen a saját bankszámlára is lehet utalni, a visszaváltók körülbelül 10-15 százaléka választja ezt a megoldást. 

A MOHU tájékoztatása szerint több, mint egymillióan töltötték le az ehhez szükséges applikációt. Az automatáknál lehetőség van arra is, hogy a visszaváltási díjat jótékony célra utalja a vásárló. Ez a cél most a gyerekgyógyítás. 

Eddig mintegy hetvenmillió forintot adományoztak így a vásárlók, ez az összeg is folyamatosan nő, amit három, országos elérésű gyerekgyógyítással foglalkozó intézmény között osztanak majd szét, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetet, a Bethesda Gyermekkórházat és a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáját lehet így támogatni

 – írják a közleményben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.