Megközelítettük a skandináv államok és Németország foglalkoztatási szintjét

Magyarország tizennégy éve Európa sereghajtói közé tartozott.

2024. 10. 10. 15:45
Illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar foglalkoztatási ráta ma már az Európai Unió élmezőnyével van versenyben, de újabb beruházásokkal még mindig növelhető a munkát vállalók száma – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, az EU-tagállamok foglalkoztatási és szociálpolitikai ügyekért felelős minisztereinek informális találkozóján.

Czomba Sándor a foglalkoztatás területén elért eredményeket a 2010 utáni intézkedésekkel magyarázta, ezek ugyanis segély helyett esélyt adtak az elhelyezkedésre.

– Magyarország tizennégy éve Európa sereghajtói közé tartozott, mára viszont megközelítette a skandináv államok és Németország foglalkoztatási szintjét – mutatott rá az államtitkár.

Az államtitkár szerint hasonló fejlődésre lenne szükség uniós szinten is, hiszen jórészt a versenyképesség alakulás is a munkaerőpiac állapotától függ. Foglalkoztatás terén valamennyi tagállamnak vannak gondjai, ezért különösen fontos lenne közös válaszokat találni a kihívásokra.

Czomba Sándor kiemelte: a képzés, az átképzés, valamint a belső munkaerőtartalékok aktivizálása jelenthet elsősorban megoldást a szakemberhiányra. Számos tagállam jelentős létszámú vendégmunkást is foglalkoztat, Magyarország viszont csak korlátozott megoldásként számít külföldi munkavállalókra, ha egy-egy területen átmenetileg nem állna rendelkezésre belföldi munkaerő kellő létszámban – tette hozzá a távirati iroda szerint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.