A gyógyszer-nagykereskedői rendszert vizsgálja a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított a legnagyobb hazai gyógyszer-nagykereskedők és az általuk kialakított patikai együttműködési rendszerek között létrejött megállapodások miatt, mert azok korlátozhatják a versenyt a magyarországi gyógyszerbeszerzési piacokon. A betegek versenyképes áron elérhető készítményekkel történő ellátása és a biztonságos gyógyszerforgalmazás a járványhelyzet alatt is kiemelt cél. A Gazdasági Versenyhivatal e célhoz a torzításoktól mentes versenyfolyamatok biztosításával kíván hozzájárulni a gyógyszer-értékesítési piacokon – írja közleményében a GVH.

Magyar Nemzet
2021. 03. 19. 7:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt versenyfelügyeleti eljárást indított a Phoenix Hungaria Holding Zrt. (Phoenix) és a Hungaropharma Zrt. (HPH), továbbá a velük egy vállalkozáscsoportba tartozó egyes cégekkel szemben. Mind a Phoenix-csoport, mind a HPH tagjai teljes palettás nagykereskedőként tevékenykednek a magyarországi gyógyszerpiacon, hosszú évek óta a legfajsúlyosabb piaci szereplők.

Mindkét cégcsoport patika-franchiserendszert alakított ki (Benu, illetve Alma-franchise), ezen kívül egyéb együttműködési formákat is kiépítettek számos hazai patikával (Szimpatikák, illetve Gyöngy-patikák).

A két legjelentősebb hazai gyógyszer-nagykereskedő ezen patikai együttműködései a hazai patikák jelentős részét, több mint hatvan százalékát érintik.

Az eljárás során a Gazdasági Versenyhivatal azt vizsgálja, hogy a nagykereskedők és a velük együttműködő patikák között létrejött megállapodások hatásaként torzul-e a verseny a magyarországi gyógyszer-forgalmazási piacokon.

A vizsgálat lefolytatása, az eljárási cselekmények ütemezése és tervezése során a Gazdasági Versenyhivatal kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az eljárás alá vont vállalkozások és az eljárás egyéb résztvevői

fokozott leterheltséggel szembesülnek a járványhelyzetben, ehhez igazítja majd az eljárás egyes lépéseit.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható – írja a GVH közleménye.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.