A vártnál jobban nőhet idén a brit gazdaság

Csaknem fél évszázados rekordot dönthet meg idén a szigetország gazdaságának bővülése.

Magyar Nemzet
2021. 04. 26. 18:32
Britain begin its second phase of unlocking
epa09131725 People drink and eat outside in Soho in London, Britain, 12 April 2021. Britain has begun its second phase of unlocking after months of lockdown. Pubs, restaurants and shops are reopening from April 12. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Fotó: FACUNDO ARRIZABALAGA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit gazdaság a vártnál nagyobb – sőt, 1973 óta nem látott – mértékben nőhet idén, és ez főleg a sikeres oltási programnak, illetve a korlátozások lazításának köszönhető az elemzők szerint. A korábbi ötről 6,8 százalékra javította az Egyesült Királyság idei évre vonatkozó növekedési várakozásait az egyik legnagyobb brit gazdasági kutatóintézet, az EY Item Club – írja a BBC. – A brit gazdaság sokkal ellenállóbbnak bizonyult, mint az lehetségesnek látszott – idézi a portál Howard Archert, az EY Item Club vezető gazdasági elemzőjét.

Több hónapos korlátozások után a brit gazdaság a korábban gondoltnál ellenállóbbnak bizonyulhat
Fotó: EPA/ANDY RAIN

A brit GDP tavaly negatív rekordot döntött: 9,9 százalékkal zsugorodott az előző évhez képest, a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások következtében.

Az elemzőintézet szerint azonban a gazdaság már 2022 második negyedévére visszatérhet a pandémia előtti növekedési üteméhez, mintegy három hónappal korábban, mint a korábbi előrejelzések szerint.

A 2021-re vonatkozó munkanélküliségi rátával kapcsolatos előrejelzésén szintén módosított az EY Item Club: míg januárban még hétszázalékos mutatót vártak, most már csak 5,8 százalékra becsülik azt az elemzők az év végére.

A Deloitte nemzetközi tanácsadó cég szintén úgy látja, gyorsabb ütemben tér magához a brit gazdaság, mint azt korábban jósolták. A fogyasztói bizalom erősödése egy évtizedes rekordot döntött az idei év első három hónapjában. A megtakarítások, a sikeres vakcináció és a szigorú korlátozások enyhítése a következő hónapokban a fogyasztás jelentős megugrását eredményezi majd – vélik a Deloitte elemzői.

Az IHS Markit/CIPS piackutató elemzése szintén arra világít rá, hogy a lazítások jelentős élénkülést eredményeznek, a versenyszférában például 2013 óta nem látott mértékű növekedés lehet az idén. A társaság beszerzési menedzser indexe hatvan pontra emelkedett áprilisban, az előző havi 56,4 pontról. Az ötven feletti érték növekedést jelez. A szolgáltatószektor – először a koronavírus-járvány kitörése óta – nagyobb növekedést produkált áprilisban, mint a feldolgozóipar, ez főleg annak köszönhető, hogy már nem csak az alapvető élelmiszereket áruló boltok lehetnek nyitva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.