A vendéglátósok számolnak a fokozatos újraindulással

Hamarosan reflektorfénybe kerül a Covid–19 által leglátványosabban megtépázott turizmus – már megkezdődött a sokkoló múlt év után az óvatos iparági újratervezés. Az elkövetkező néhány hetes, kihívásokkal teli felkészülési időszakban a kormány további együttműködésére számítanak a vendéglátósok, illetve az iparág tipikus területeinek képviselői, miközben várják az újabb támogató lépéseket a szezonkezdethez elengedhetetlen pénzügyi kérdésekben.

2021. 02. 19. 5:55
null
Valladolid, 2020. november 6. Egymásra helyezett székek egy bezárt bár bejáratánál Valladolidban 2020. november 6-án. A Spanyolország északnyugati térségében lévõ Kasztília és León tartományban bezártak a bárok, a a vendéglõk és a kávézók, valamint este tíz órától kijárási tilalmat rendeltek el a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására. MTI/EPA-EFE/Luis Tejido Fotó: Luis Tejido
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Várjuk a miniszterelnök és a kormány válaszát, a további támogató lépéseket a láthatóan mozgalmas mostani és a nyitásig tartó, majd az azt követő időszakban is. A teljes ágazat azért dolgozik, hogy elkötelezett összefogással sikeres legyen a turizmus újraindulása.

A héten megkezdődött a nemzeti konzultáció, látszik, hogy a kormány a járványügyi intézkedésekben is nyitott az emberek véleményére, a közös gondolkodásra. Az eddigiek alapján a versenyszférában is számítunk a további együttműködésre

– mondta a Magyar Nemzetnek Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Az ipartestület vezetője számít rá, hogy a véghajrában sem marad magára a szektor Forrás: MVI/Turizmus.com

Felidézte: február második hetében – a három hónapja kényszerleállás miatt vergődő vendéglátóiparban kialakult súlyos helyzetre tekintettel – az iparági vállalkozások képviseletében a szakmai szervezetek közös levélben szólították meg Orbán Viktort, hogy megköszönve az eddigieket, további konkrét gazdaság-újraindító, piacösztönző intézkedéseket kezdeményezzenek.

Kovács László leszögezte: akármilyen nehéz helyzet állt is elő, a gazdaság nem állt le az őszi és téli korlátozások idején, és ugyan a történelemben példátlan, hogy ilyen hosszú időre lezárjanak szolgáltatóüzleteket, továbbra is a legfontosabb szempont a biztonságos, hosszú távra tervezhető újranyitás.

– Nem jó opció egyszerre, teljes egészében megnyitni a vendéglátóhelyeket, a fokozatos, tervezett újraindulás a célravezető.

De muszáj valamilyen megoldást találni, hogy újra elérhetők legyenek ezek a kikapcsolódást segítő kényelmi szolgáltatások, az éttermi élmény, mert nemcsak a vállalkozókat, hanem a lakosságot is megviselte mentálisan a hónapokig tartó bezártság.

Hozzászoktak a járókelők a kiüresedett teraszok látványához. Heteken belül ismét kinyithatnak a placcok Fotó: Bach Máté

– Ha tartósan beköszönt a napsütéses idő, senkit nem lehet majd visszatartani attól, hogy kimenjen a szabadba – vélekedett az ipartestület elnöke, megjegyezve, hogy

kezdetben minimum a tipikus kirándulóhelyeken és a városokban működő teraszokat, kávézókat, kültéri étkezőhelyeket kell újranyitni,

illetve a biztonságos védőtávolság, a megfelelő óvintézkedések betartása mellett minden olyan vendéglátóhelyet, ahol megoldható a vírusmentesítés a helyben fogyasztáshoz.

A maszk biztosan kötelező lesz a felszolgálóknak is, akik közül még kérdés, hányan térnek vissza korábbi munkahelyükre az újraindulás után Fotó: Magyar Nemzet

– Minden nap újratervezünk az alapján, hogy holnap ki tudnánk-e nyitni, megtennénk-e, meg tudnánk-e oldani – jellemezte a vendéglátósok készülődését, akiknek

amiatt sem mindegy a pontos dátum, mert fel kell tölte­niük a raktárakat, az árukészletet, ami az italok esetén kevésbé, a friss alapanyagoknál viszont annál fontosabb.

– Legalább másfél-két hét kell, hogy egy átlagos üzlet a korábbi formájában ki tudjon nyitni: a takarítástól, a beszerzéstől, a munkaerő képzésétől, a próbafőzésektől kezdve ennyi idő legalább szükséges. Az iparág és a háttér teljes felpörgéséig pedig a nyitástól számítva legalább egy hónap kell – mondta az elnök.

Egyelőre nem valószínű, hogy ilyen zsúfoltan, mindenesetre hamar megtelhetnek a vidéki kirándulóhelyek vendégcsalogató teraszai Fotó: Éberling András

A meghatározó területek összefésült javaslatai mellett is van miből szemezgetnie a kormánynak: a legutóbbi mentőcsomag intézkedéseivel túlélő turisztikai szereplők és gazdasági szakemberek temérdek elképzeléssel álltak elő.

Így például a már bejelentett kormányzati gazdaság-újraindító lépések kiegészítésére szorgalmaz a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara az emberek éttermi fogyasztását ösztönző megoldásokat. Eszerint

úgynevezett nagyon rövid lejáratú lakossági kuponok bevezetését javasolják a járvány miatti vendéglátóipari zárások utolsó szakaszára.

A kuponok ösztönöznék a lakosság éttermi fogyasztását Fotó: Teknős Miklós

A kuponokat már a kézhezvételt követően, a most is elérhető ételrendeléskor lehetne beváltani – vagyis adott alkalommal féláron vacsoráznának a szolgáltatást igénybe vevők, a házhoz rendelések forgalma pedig rövid idő alatt meg is duplázódhat.

– Így a vendéglátóhelyek már a nyitás előtt el tudják kezdeni felpörgetni a termelési kapacitásaikat – fogalmaz a fővárosi köztestület, amely úgy véli, később is szükség lesz kuponos akciókra azért, hogy

a válság előtti teljes fogyasztási szerkezet mihamarabb visszaálljon,

illetve ne essenek ki jelentős társadalmi rétegek a költekezésekből. Az iparkamara nem csupán a budapestieket, hanem a vidékieket is ösztönözné a fővárosban beváltható kedvezményes utalványokkal, akciós utazási csomagokkal, amelyeket a határon túli magyarok, majd pedig a külföldön élő honfitársak körében is terjesztenének.

A Magyar Fürdőszövetség 14 pontos újraindítási akciótervet készített. Az újraindulást úgy képzelik el, hogy a kültéri és beltéri medencék egy lépcsőben nyissanak ki, és hogy a közegészségügyi előírásoknál a tavaly november 11-i zárás előtti Covid-protokollok legyenek ismét érvényesek, amelyek már megállták a helyüket a gyakorlatban. A gőzfürdők és szaunák levegőminőségének és felülethigiéniájának ellenőrzésére a szövetség külön szakmai protokollon dolgozik – jelezték.

Akciókkal támogatná a fürdőszövetség a családok kikapcsolódását az idei szezonban a bevételkiesés minimalizálására Fotó: Éberling András

Az egykori Erzsébet-fürdőjegy program mintájára pedig a családok, kiemelten a nagycsaládosok részére minimális önerővel pályázható, három alkalomra szóló fürdőjegyakciót is meghirdetnének, ötmilliárd forint keretösszeggel.

Korábban megírtuk: a Music Hungary Szövetség, a Magyar Fesztiválszövetség és a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége ugyancsak szakmai javaslatcsomaggal állt elő, amelyet eddig háromszázhetven érintett írt alá, és amelyben többek között a kedvezményes kulturális áfa és egy támogatási rendszer bevezetését kezdeményezik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.