Adóhatósági italrazzia a fővárosi bulinegyedben

A NAV kiemelt figyelmet fordít – egyebek mellett – a kiskereskedelemben forgalmazott alkoholtartalmú termékek minőségének ellenőrzésére, valamint a hamis, hamisított italok kiszűrésére.

Jakubász Tamás
2019. 05. 24. 5:45
null
Az előre meghirdetett vizsgálatok idején több nyugtát adnak Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) célkeresztjébe került a fővárosi bulinegyed. Mint a hatóság nyilvánosan közzétett ellenőrzési tervéből kiderül, a NAV emberei ezen a héten – hétfőtől vasárnapig – a VI. és a VII. kerület kocsmáiban, italméréseiben vizsgálódnak.

A hivatal ellenőrei több témakört is áttekintenek. Fontos kérdés például, hogy a vállalkozások átadják-e a nyugtát, a számlát a vásárlóknak, bejelentették-e alkalmazottaikat és megfelelően használják-e online pénztárgépüket.

Az érintetteknél szóba kerül még az adótartozás ügye, s az is, hogy mindenki megtartja-e a jövedéki előírásokat. Utóbbival kapcsolatban a hatóság megjegyezte: a NAV kiemelt figyelmet fordít – egyebek mellett – a kiskereskedelemben forgalmazott alkoholtartalmú termékek minőségének ellenőrzésére, valamint a hamis, hamisított italok kiszűrésére.

A korábbi tapasztalatok alapján korántsem véletlen, hogy a hatóság az italok minőségét külön is ellenőrzi a fővárosi bulinegyedben. A NAV múlt nyáron is tartott ott nagyszabású akciót, a szervezet a vizsgálatsorozatot akkor is előre bejelentette.

A tavaly júniusi, egyhetes razzia alkalmával a pénzügyőrök a VI. és a VII. kerület ellenőrzött vendéglátóhelyeinek háromnegyedében súlyos jövedéki szabálytalanságokra bukkantak: sok esetben találtak zárjegy nélküli, pancsolt italt, de az is előfordult, hogy az előírtnál lényegesen kisebb alkoholfoka volt a felszolgált innivalónak.

Az előre meghirdetett vizsgálatok idején több nyugtát adnak
Fotó: Kurucz Árpád

Érdekesen alakult akkor a bevallott bevétel is. Az előre meghirdetett vizsgálatok idején a nyugtaszám jócskán meghaladta az egyébként megszokottat, volt olyan bár, amely a heti átlagos egymilliós forgalmához képest az akció hetében 14 millió forintos bevételt rögzített. Félszáz kocsmánál legalább másfélszeres mértékű növekedés volt, az ellenőrzés-sorozat lezárása után azonban az összes gazdasági szereplőnek visszaesett a forgalma a korábbi vagy még annál is alacsonyabb szintre.

Jó tudni, hogy a fővárosi és a vidéki ellenőrzési terveiről a NAV rendszeresen beszámol az adótraffipax elnevezésű tájékoztatási rendszerén. A hetente frissülő internetes összesítő a hatóság hivatalos honlapján található.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.