Egy verseny, amiben mögöttünk vannak a britek, a németek és az amerikaiak

Versenyben, adóversenyben vagyunk a világgal, és – friss nemzetközi felmérések szerint – nem is állunk rosszul – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek az adóügyi államtitkár. Izer Norbert az OECD országai között készített felmérést idézve azt mondta: a magyar adórendszer most jobb értékelést érdemelt ki, mint a német, a brit vagy az amerikai, miközben az is kiderült, hogy tavaly Magyarország volt a legnagyobb adócsökkentő.

Jakubász Tamás
2020. 12. 24. 7:18
null
Budapest, 2012. mrcius 12. tforintos rmk a Pnzver Zrt.-ben. Az t-, a tz-, s a hszforintosok versvel kezdett vette az j, Magyarorszg felirat pnzrmk ksztse a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Logisztikai Kzpontjban. A rgi, "Magyar Kztrsasg" felirat rmk tovbbra is trvnyes fizeteszkzk maradnak, azokat csak a kopsuk fggvnyben vonjk ki a forgalombl . MTI Fot: Beliczay Lszl Fotó: Beliczay László Forrás: MTI/Beliczay László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adórendszereket megannyi szempont mentén lehet összevetni, különféle nemzetközi listák rendszeresen napvilágot is látnak. – Az utóbbi hetekben kétféle összehasonlítás is megjelent, s ezek szerint Magyarország az adózás terén világviszonylatban kifejezetten jól áll – nyilatkozta lapunknak a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára. Izer Norbert elsőként az úgynevezett Tax Competitiveness Index idei rangsorát idézte fel, amelyben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, vagyis az OECD három tucat tagországát rangsorolták. – E lajstromban az az ország léphet előrébb, amelyikben nemcsak a befektetéseknek, de a családoknak és a helyi vállalkozásoknak is megfelelő adóügyi környezetet alakítanak ki. Az idei összesítésben Magyarország a 14. lett – mondta az államtitkár, majd azzal folytatta: van mit javítanunk, az első tízbe szeretnénk kerülni, de szégyenkezni így sincs miért az adórendszer miatt. Megelőztünk ugyanis olyan gazdasági hatalmakat, mint Németország, Nagy-Britannia, Olaszország és az Egyesült Államok, a térségünkben pedig Lengyelországot is magunk mögött tudhatjuk.

Izer Norbert: Sokat fialhat egy jó adórendszer.
Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

– Az utóbbi egy évtizedben a kormány komoly erőfeszítéseket tett a magyar adórendszer átalakításáért. A túlzó és a munkát visszafogó korábbi szja-rendszerből például egykulcsos, modern, családbarát és alacsony adót szedő konstrukciót alakítottunk ki, a társasági adó a legalacsonyabb az Európai Unióban, az elmúlt években pedig nagymértékben csökkent a vállalkozók adóterhe, a munkabér után fizetendő közteher. Mindeközben olyan, elektronikus ellenőrzési módszereket is működtető adóigazgatási rendszer jött létre, amely alig hagy teret az adócsalásoknak – sorolta a legfontosabb változtatásokat az államtitkár, megemlítve egy másik friss felmérést.

Az OECD berkeiben készült kimutatás szerint tavaly idehaza csökkent a legnagyobb mértékben az adóterhelés. – Magyarország volt a legnagyobb adócsökkentő, hazánk lett az adócsökkentés mintaállama – fogalmazott az államtitkár. Mint felidézte, idehaza rekordértékű, 1,7 százalékos GDP-arányos mérséklés valósult meg, amivel – bármilyen szokatlanul is hangzik – hazánk a nemzetközi adófolyamatokat is befolyásolta. Tavaly ugyanis trendfordulást jegyeztek fel a nemzetközi adóterhelésben: a 2008-as válság óta 2019-ben fordult elő először, hogy az adóbevétel GDP-hez viszonyított aránya csökkent az OECD-tagállamokban. Az arány korábban évről évre folyamatosan nőtt, 2019-ben ugyanakkor átlagosan 0,1 százalékponttal mérséklődött. – Ez nem történhetett volna meg a magyar 1,7 százalékos visszaesés nélkül – hívta fel a figyelmet Izer Norbert, majd megjegyezte: a kiemelkedő csökkenés nyomán tavaly hazánkban 35,8 százalékra apadt a GDP-arányos adóterhelés mértéke.

Az államtitkár szerint hasonlóan jó eredményekre ezután is számítani lehet, a kormány ugyanis folytatja eddigi adócsökkentési politikáját. – A közterhek mérséklése a koronavírus okozta válságban is folytatódott, idén a tervezettnél mintegy 1200 milliárd forinttal kevesebb közterhet fizetettek be a vállalkozások, a lakosság és a családok – fogalmazott Izer Norbert. Úgy vélekedett: a mostani helyzetben leginkább az adócsökkentés hordozza magában a gazdasági fellendülés lehetőségét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.