Akár kártérítést is követelhetnek az építőanyag-kartell áldozatai

Ha tartós lesz az építőanyagárak emelkedése, akkor nemcsak az új lakások, hanem a használtak is drasztikusan drágulhatnak – állítja a szakértő.

Magyar Nemzet
2021. 07. 05. 11:25
null
Az év első két hónapjában 4,3 százalékkal esett vissza az építőipari termelés éves szinten Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha bebizonyosodik, hogy az építőanyag-kereskedők kartelleztek a magasabb árak fenntartása érdekében, akkor az érintettek kártérítést követelhetnek – hívta fel a figyelmet az Ingatlan.com hétfőn napvilágot látott elemzése. Balogh László, az oldal vezető gazdasági szakértője szerint a járvány előtt az új lakások áremelkedésében a kereslet, a munkaerő drágulása volt a főszerepben, az építőanyagok árának emelkedése kevésbé. Most viszont utóbbiak extrém drágulása miatt két teljesen különböző fél évet tudhat maga mögött az új lakóingatlanok piaca az átlagárak változása alapján.

Ha tartós marad az építőanyagok drágulása, nemcsak az új, hanem a használt lakóingatlanok árai is drasztikusan emelkedhetnek
Fotó: Katona Vanda

Budapesten például a múlt év második felében kevesebb mint tízezer forinttal nőtt az eladásra kínált új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára, januártól július elejéig viszont több mint hatvanezer forinttal – fejtette ki. Ez pedig egy száz négyzetméteres lakás vagy ház esetében hat hónap alatt hatmillió forintos áremelkedésnek felel meg. Az árváltozás dinamikája a többi nagyvárosban is hasonló volt – mondta.

Balogh László szerint ha az építőanyag-drágulás nemcsak átmeneti, hanem tartós lesz, akkor a mostani folyamatok alapján drasztikusan megemelheti az új lakások és házak árait, ami viszont begyűrűzhet a használt lakások piacára is.

Érdekes helyzetet teremthet a piacon, amennyiben bebizonyosodik, hogy az építőanyag-kereskedők kartelleztek a magasabb árak fenntartása érdekében. Elméletileg ebben az esetben lehet rá esély, hogy az érintettek kártérítést követeljenek – ezt már Tolnay Mihály, az Ingatlan.com jogi szakértője fejtette ki.

Mindig egyedi mérlegelés kérdése, hogy ki jogosult kártérítést igényelni. Azok például, akik generálkivitelezőtől vettek ingatlant, nehezebb helyzetben lehetnek azokhoz képest, akik saját maguk vásárolták meg az építkezéshez szükséges építőanyagot.

Az egyösszegű generálkivitelezői számlák befogadóinak sokkal nehezebb igazolniuk, hogy a kartell miatt feltételezhetően magasabb anyagár miként okozott vételár-növekedést, szemben azzal az építtetővel, akinek az ingatlan építésének költségeiről minden egyes számla a rendelkezésére áll.

Ha kiderül, hogy kartelleztek az építőanyag-kereskedők, az érintettek akár kártérítést is követelhetnek. Nehezebb helyzetben lehetnek azok, akik generálkivitelezőtől vették az ingatlant
Fotó: Teknős Miklós

Mint írták, minden a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatainak eredményétől függ. A GVH június közepén közölte, hogy a drasztikus építőipari alapanyag-áremelkedés okainak feltárására külön vizsgálócsoportot hozott létre, amely kiemelten elemzi a kartellgyanús tevékenységekkel kapcsolatos panaszokat és piaci jelzéseket. Ugyanakkor a portál szerint ritkaságnak számít, hogy egy szektorban történt kartellezés után kártérítést fizessenek a cégek, de nem is példa nélküli. Még 2016-ban az Európai Bizottság kartellezésért elmarasztalt több kamiongyártót, amelyek összehangolták árazásukat, és az uniós szervezet döntése után a fuvarozók kártérítési igénnyel fordultak a gyártókhoz. A perek még most is folynak.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken jelentette be: kiviteli korlátozást rendelt el októbertől a kormány építőipari termékekre. Addig is a kivitel esetében kötelező bejelentést és állami elővásárlási jogot vezetnek be. Arról is döntöttek, hogy ha bizonyos szint fölötti árat tapasztalnak, a szint fölötti ár kilencven százalékát adó formájában elveszik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.