Az adófelajánlások jelentősége most nagyobb, mint bármikor

Jelentős, több tíz milliárd forintos összeget ajánlhat fel egy százalék formájában mintegy négy és fél millió adófizető a civil szervezeteknek és az egyházi szférának – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzetnek nyilatkozva az adóügyi államtitkár. Izer Norbert szerint az adófelajánlásoknak most, a válság ­miatt talán nagyobb a jelentőségük, mint korábban bármikor. Tavaly összesen 36 milliárd forintról rendelkezhettek volna a magánszemélyek, végül 16,5 milliárd forintot juttattak el a különféle szervezeteknek. Idén május elejéig félmillióan rendelkeztek online módon az egy százalékok sorsáról.

Jakubász Tamás
2020. 05. 11. 5:55
null
Idén május első napjaiig elektronikus úton mintegy félmillióan rendelkeztek adójuk egy százalékának sorsáról Fotó: Világgazdaság/Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közeleg május 20-a , a személyi jövedelemadó-bevallás határideje. – Az időpontig komoly összegek sorsáról is határozhat a hazai négy és fél millió adófizető – erről beszélt a Magyar Nemzetnek a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára. Izer Norbert a tavalyi adatokat felelevenítve rámutatott: egy éve összesen 18 milliárd forintot ajánlhattak fel az arra jogosultak adójuk egy százalékaként a civil szervezeteknek, és maximum ugyanekkora összeg kerülhetett volna az egyházi szférához vagy a Nemzeti tehetségprogramhoz.

– Tavaly ebből a 36 milliárdból ugyanakkor a magánszemélyek adóbevallásukhoz kapcsolódóan mindössze 8,7 milliárd forintot irányítottak a civil szervezetekhez és valamivel több mint 6,2 milliárdot juttattak el egy százalék formájában a 31 érintett egyháznak, míg másfél milliárdot a tehetségprogramnak – részletezte az adatokat az államtitkár. Majd úgy összegzett: a lehetséges 36 milliárd forintból tehát nagyjából 16,5 milliárd talált gazdára az elmúlt évben.

Izer Norbert úgy vélekedett, az elmúlt, válsággal terhelt hetek világosan rámutattak, hogy a civil szféra és az egyházi világ számos szereplője olyan tevékenységet végez, amelynek a társadalmi haszna igen jelentős. Más szervezeteknek pedig azért lehet fontos az egy százalék, mert a krízis nehéz anyagi helyzetbe sodorta őket. Az államtitkár szerint ezek miatt az adófelajánlásoknak idén talán nagyobb a jelentőségük, mint korábban bármikor, így az adófizetőknek mindenképpen érdemes időt szánniuk a kérdésre.

Idén május első napjaiig elektronikus úton mintegy félmillióan rendelkeztek adójuk egy százalékának sorsáról
Fotó: Világgazdaság/Kallus György

Néhány lényeges technikai szempontot az adóügyi államtitkár külön is megemlített. Először is azt, hogy – egy korábbi jogszabály-módosítás nyomán – a tavaly tett egyházi felajánlások idén is érvényesek. Ha az adófizető nem vonja vissza múlt évi döntését vagy nem jelöl meg más kedvezményezettet, az adóhivatal automatikusan továbbítja az érintett egy százalékát a korábban kiválasztott egyháznak. Lényeges az is, hogy a magánszemélyek az adóhivatal honlapján megtalálhatják azoknak a civil szervezeteknek a listáját, amelyek fogadhatnak adószázalékokat. Ezek közül az alapítványok, egyesületek közül érdemes tehát választani.

Fontos szabály az is, hogy – a korábbiakkal ellentétben – a civilek már akkor is megkaphatják a felajánlásokat, ha köztartozásuk van. Természetesen az összegnek csak azt a részét, amely a tartozás kiegyenlítése után megmarad. Tavaly 80 millió forintot tartott vissza emiatt a NAV.

Az államtitkár megemlítette, hogy idén május első napjaiig nagyjából félmillióan rendelkeztek egy százalékaikról az elektronikus adóbevallási felületen. – A következő két hétben még bárki intézkedhet, az ügyfélkapus hozzáféréssel elérhető eSZJA portálon ez legfeljebb pár perc – hívta fel a figyelmet az államtitkár. Hozzátette, hogy az egy százalékokat a hagyományos módon, papíron is fel lehet ajánlani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.