Bejött a Szép-kártya a dolgozóknak

A magyar turizmus erős lábakon áll, nincs kitéve a külföldiek utazási szokásainak, mivel stabilan bővül a belföldi turizmus, amelyhez az idén minden korábbinál jobban hozzájárul a kedvezményes adózású Széchenyi Pihenőkártya. A három kibocsátó banknál Szép-kártyával rendelkező munkavállalók számára több tízmilliárd forintnyi feltöltés érkezett eddig, jelentősen meghaladva az előző évek forgalmát — jelezték lapunknak a bankok.

2019. 09. 18. 5:45
null
Kalandparkban. Sok ezer család a kafetéria révén gyarapította a nyári élményeket Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerencsésnek és stabilnak mondható Magyarországon a turizmus összetétele, mivel a vendégforgalom körülbelül felét a külföldről érkezők, felét pedig a hazai turisták adják. Dinamikusan nő a belföldi turizmus, amelynek növekedése mutatja, hogy a magyar gazdaság jól teljesít: az embereknek több pénzük van – vélekedik a Magyar Turisztikai Ügynökség annak kapcsán, hogy a Széchenyi-pihenőkártya az idén minden korábbit meghaladó mértékben járul hozzá a belföldi turizmus bővüléséhez.

Ebben az évben példátlanul magas a felhasználás, az adókedvezményeknek köszönhetően július végéig tavalyhoz képest duplaannyi, 145 milliárd forint feltöltés érkezett a Szép-kártyákra, míg 2018-ban 72 milliárd forint volt ez az összeg. A hazai szállodákban realizált Szép-kártya-forgalom az első hét hónapban 13 192 millió forint volt, ami a tavalyinál 28,2 százalékkal volt nagyobb.

Kalandparkban. Sok ezer család a kafetéria révén gyarapította a nyári élményeket
Fotó: Havran Zoltán

– Az első fél év tapasztalatai alapján az OTP Szép-kártya 2019-ben is elengedhetetlen kelléke a családok kikapcsolódásának, amit a kártyabirtokosok számának, valamint a munkáltatói feltöltések és költések összegének markáns növekedése is alátámaszt. Ezeket az összegeket az OTP kártyabirtokosai jelenleg több mint 35 ezer elfogadóhelyen használhatják fel – közölte lapunkkal a pihenőkártyák legnagyobb kibocsátója, amely a jövő héten teszi közzé az első fél éves kártyaforgalmi adatokat.

Az MKB Bank megkeresésünkre ismertette, hogy augusztus végén a Szép-kártya felhasználása szempontjából az év legjelentősebb időszaka lezárult, amikor az MKB pihenőkártyái­ra érkező munkáltatói juttatások összege és a kártyahasználat is jelentősen nőtt.

– A nyári szezon végéig a bankkal Szép-szerződést kötő több mint 200 ezer ügyfél kártyájára a tavalyi év azonos időszakához képest 74 százalékkal több munkáltatói juttatás érkezett, amelynek összege megközelíti a húszmil­liárd forintot – közölte a pénzintézet, hozzátéve, hogy a kártyákkal bonyolított tranzakciók száma erre az évre már elérte a négymilliót, a költések összege pedig a nyolcadik hónap végéig közel 15 milliárd forintot tett ki.

Jelezték: a korábbi évekhez hasonlóan idén is a vendéglátó szolgáltatásokra költötték a legtöbbet a kártyatulajdonosok, arányuk jelentős, 69 százalékos a másik két alszámlához képest. A felhasználók 21 százaléka a szállás, 10 százaléka pedig a szabadidő területén indított tranzakciókat.

– Az MKB Szép-kártya birtokosai jelenleg 23 ezer kereskedelmi elfogadóhelyen használhatják kártyájukat, elfogadói hálózatunk folyamatosan bővül. Az eddigi tapasztalatok alapján az év hátralévő részében a pihenőkártyákra érkező munkáltatói juttatások és a kártyás költések tekintetében is további növekedést várunk – fogalmaztak.

A kormány 2018-as kafetériaváltoztatásai miatt jelentősen növekedett a Szép-kártyával történt vásárlások darabszáma és összege is: a 2018-as adatokhoz viszonyítva idén több mint másfélszeresére nőtt a pihenőkártyás vásárlások értéke – ezt már a harmadik kártyakibocsátó bank, a K&H közölte lapunkkal. Megállapították: a költések aránya valamennyi alszámlán hasonlóan nőtt, a legnépszerűbb ugyancsak a vendéglátás volt idén, ami a korábbi évekhez hasonlóan a költések 70 százalékát teszi ki.

A Szép-kártya alszámláira utalt juttatások még a költéseknél is nagyobb ütemben emelkedtek az év első nyolc hónapjában, ugyanakkor több munkáltató a korábbi évekhez hasonlóan inkább csoportosítva, hónapokra előre utalja át a juttatásokat a munkavállalóinak.

– A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy ősszel kevesebb juttatás érkezik az alszámlákra, és majd decemberben, az év végi jutalmazásoknak köszönhetően várható, hogy nagyobb összegeket utalnak át a munkáltatók – hívta fel a figyelmet a bank.

Ezzel együtt úgy vélekednek, hogy a munkavállalók számára célszerű a Szép-kártya-alszámlákra szánt juttatást havi rendszerességgel utalni a tavalyi Szép-kártya működését szabályozó kormányrendelet változása miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.