Egy korszak vége: megszűnik a távirat

A Magyar Posta az ügyféligényeket lefedő kínálatot alakít ki, a 174 éve indított szolgáltatásra már alig van szükség.

Magyar Nemzet
2021. 04. 06. 9:38
null
Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Posta 2021. április 30-tól kivezeti portfóliójából a belföldi távirat és a Posta-Világfax szolgáltatást. A vállalat a döntést azzal indokolta, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen lecsökkent a távirat iránti igény, illetve számos európai ország már megszüntette az ilyen szolgáltatását. A szolgáltatás kivezetése a társaság modernizálási programjához illeszkedő változás,

a vállalat vezetésének célja az ügyféligényeket lefedő termék- és szolgáltatáskínálat kialakítása, figyelembe véve a gazdaságossági szempontokat.

Felidézték: Magyarországon az első táviratot 174 éve, 1847-ben Bécs és Pozsony között továbbították. Eleinte csak hivatalos táviratokat adtak fel, majd hamarosan megnyitották a lehetőséget a magánforgalom előtt is. A távirat a maga korában óriási jelentőségű információtovábbító médium volt, de jelentősége előbb a telefon széles körű elterjedésével fokozatosan, majd az internet fejlődésével párhuzamosan drasztikusan lecsökkent.

Lapunk korábbi grafikáján már jól látható volt a távirat iránti igény jelentős csökkenése

Míg harminc évvel ezelőtt évente mintegy nyolcmillió táviratot küldtek egymásnak üzleti ügyfelek és magánszemélyek, az utóbbi években már csak az évi tízezres nagyságrend volt jellemző. Tavaly összesen 23 ezer táviratot adtak fel, egyetemes szolgáltatásként 2600 postán volt elérhető.

A távirat lényegében egy rövid szöveges üzenet, melyet a posta meghatározott időn belül kézbesít a címzettnek. Az egyszerű levéltávirat mellett népszerű volt az úgynevezett dísztávirat is, amikor a feladó a rövid szöveges üzenet mellett képet, rajzot vagy fényképet is küldhetett a feladónak.

Május elsejétől senkihez nem visz táviratot a postás
Fotó: MTI/Mónus Márton

A távirat magyarországi kivezetése nem példa nélküli, számos európai országban, köztük Ausztriában, Csehországban, Németországban, Hollandiában, Franciaországban és Szlovéniában is megszűnt már.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.