Egyre többen csak a mobilon interneteznek

Továbbra is kedveltebb a vezetékes előfizetés, hiszen olcsóbb, nincs adatkorlát, megbízható és egyszerre többen is használhatják.

Magyar Nemzet
2020. 12. 05. 20:03
null
Elderly woman typing on the smartphone. Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatból öt ember hozzáfér az internethez valamilyen formában az otthonában, vagyis a népességnek mintegy 16 százaléka nem fizet elő a világháló elérésére – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság piackutatásából. A középiskolás korú és a felnőtt népesség háromnegyedének van vezetékes internete otthon, kétharmadának pedig mobilinternet-előfizetése a telefonján.

A népesség megközelítőleg hatvan százaléka mindkettőre előfizet, bő egynegyedük viszont csak egyféle hozzáférést vásárolt: minden tizedik ember csak telefonos mobilinternetet, majdnem minden ötödik pedig csak vezetékes internetet használ. Minden hatodik embernek semmilyen internetes hozzáférése nincs otthon.

Otthoni vezetékes és telefonos mobilinternettel való ellátottság a 14 éves és idősebb népesség körében
Fotó: NMHH

A járvány idején 63 százalékról 67-re növekedett azok aránya, akiknek telefonos mobilnet-előfizetésük van, és közöttük is leginkább azok aránya emelkedett – hétről kilenc százalékra –, akiknek semmilyen más internetezési lehetőségük nincs otthon. A vezetékes internet-ellátottság nem változott tavaly óta.

Akik mindkétféle interneteléréssel rendelkeznek, a vezetékest preferálják, kétharmaduk kizárólag azon netezik, kétharmaduk azonos arányban használja mindkettőt.

Ők azt tartják a vezetékes internet legnagyobb versenyelőnyének a mobillal szemben, hogy olcsóbb, ráadásul több családtag tudja használni egyszerre egyazon előfizetést. A javára szól az is, hogy nincs adatkorlát, és megbízhatóbb a mobilkapcsolatnál. Az ilyen előfizetők jellemzően az ország középső részén, Nyugat- és Dél-Dunántúlon nagyvárosi környezetben élnek, városi kertes házban vagy új építésű lakóparkban, esetleg lakótelepen, felső és középső vagyoni csoportokba tartoznak, képzett fiatalok és középkorúak, akik gyerekkel élnek együtt. Közülük sokan haladó vagy profi nethasználóként tekintenek magukra és nagy adatforgalmat generálnak a hálózatokon, sok internetes filmet néznek, videótelefonálnak, nagyméretű file-okat küldenek.

Internetes tevékenységek elterjedtsége azok körében, akik mobil- és vezetékes internetet is használnak otthon, 2019–2020, %
Fotó: NMHH

A csak vezetékes internetet használók csoportjába a kevésbé tehetős rétegek tartoznak, jellemzően Észak-Magyarországon, falusias környezetben élő nyugdíjas nők, alacsonyabb iskolai végzettséggel, akik a legalsó jövedelmi csoportba, de a középső vagyoni harmadba tartoznak, és háztartásukban általában két idős ember él együtt gyerek nélkül. Kezdő netezőnek vallják magukat, és nem nagy az adatforgalmuk.

Azok pedig, akik csak mobilnettel rendelkeznek, szintén jellemzően észak-magyarországi kistelepüléseken élnek, de a legalsó jövedelmi csoportba tartozó fiatal, képzelten férfiak a felmérés szerint. Általában gyerekeik is vannak, vagy ők maguk még gyerekek (14 és 39 év közöttiek), dolgoznak vagy fiatal inaktívak (például mert még iskolába járnak, gyesen/gyeden vannak vagy munkanélküliek).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.