Eldördült a startpisztoly a hazai turizmusban

Újabb történelmi határhoz érkezett a magyar turizmus: a járvány ellen több mint ötven napja tartó országos küzdelem következő szakaszában vidéken mától nem korlátozzák a szolgáltatók működését és a lakosság kijárását. Ezzel óvatosan bár, de újraindulhat a belföldi piac, ami ugyanakkor mindenkitől fegyelmezettséget követel.

2020. 05. 04. 10:12
null
Az étkezésben is számos új protokoll jöhet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar turizmus május 4-én megteszi az első, rendkívül fontos lépését – jelentette ki Guller Zoltán friss nyilatkozatában. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a kormány által elrendelt óvatos enyhítésre utalt, miszerint mától megszűnt a kijárási korlátozás vidéken, és valamennyi szolgáltatás működhet, ezzel megnyílt a lehetőség a belföldi turizmus újraindítására. – Lelkesedéssel fogadják az ágazati szereplők, hogy több mint ötven nap után újabb állomáshoz érkeztünk. Valami elindult, de csak megfontoltan szabad haladni, nem szabad elrontanunk. Az első és legfontosabb lépés megtörtént, a magyar turizmus ma elindult – fogalmazott.

A vezérigazgató az eddigitől eltérő piacnyitás körülményeiről megemlítette, hogy az osztrák, olasz minta alapján látni lehet a szükséges változásokat. Az asztalokat például másfél méteres távolságra kell elhelyezni, ahol egyszerre legfeljebb négyen ülhetnek le, emellett maszkot és kesztyűt visel a személyzet, vagyis több tekintetben itthon sem lesz megszokott a vendéglátás.

– Nem szeretnék más kifejezést használni: ha fegyelmezettek leszünk, nagyon gyorsan újraindulhat a turizmus, ha viszont nem leszünk fegyelmezettek, és nem sikerül a járványt kordában tartani, akkor lassabb lesz a visszaállás, mert a kormány kénytelen lesz újabb korlátozásokat bevezetni – jegyezte meg Guller Zoltán. Kiemelte: csak lassan áll vissza a rend, ezért arra kér mindenkit, a vendégeket is, hogy ne úgy értékeljék a mostani enyhítést, miszerint túl vagyunk a járványon és visszatértünk a régi kerékvágásba. – Úgy gondolom, az újraindulás nehéz feladatát fegyelmezettséggel, távolságtartással közösen meg tudjuk oldani – jegyezte meg.

Az étkezésben is számos új protokoll jöhet
Fotó: Mirkó István

Szavaiból az is kiderült, hogy azok a vendéglátóhelyek boldogulnak majd, amelyek odafigyelnek arra, hogy a vendég biztonságban érezze magát. Egyúttal bejelentette, hogy az állami szervezet a piaci felkészülés támogatására ma jelenteti meg és juttatja el minden vállalkozásnak (szállás- és vendéglátóhelyeknek, turisztikai attrakcióknak) azt a nyugat-európai minták alapján íródott Covid-19-kézikönyvet, amely többek között az egészségügyi szervezetek ajánlásait fogalmazza meg annak jegyében, hogy a turizmusban mostantól a biztonság lesz az elsődleges versenyelőny.

Az ügynökség vezetője arról is beszélt, hogy a Századvég hetente készülő reprezentatív kutatásának új eredménye szerint a magyarok 54 százaléka tervez belföldi utazást a járvány utáni fél évben; a többség aktív fürdő- és szabadidős tevékenységekre készül, 23 százalékuk pedig külföldre is elutazna. Eddig több mint 21 ezer előfoglalást jegyeznek belföldön, a határon túlról csaknem 13 ezren jelezték érkezési szándékukat. Megjegyezte, hogy felfelé tart a foglalási kedv iránya, a vidéki korlátozások eltörlésének bejelentése után például meredeken megnőtt az érdeklődés a szálláshelyeken, és számítanak rá, hogy folyamatosan javul azok kihasználtsága.

Bizakodó a szezonnyitás kapcsán a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége. Flesch Tamás a Magyar Nemzetnek a hét végén azt mondta, hogy a május a nyitás hónapja lesz, amikor a szükséges felkészülés után sorra indulhatnak újra a szolgáltatók az országban, attól függően, hogy milyen változtatások szükségesek a biztonságos működéshez. A turistáknak a korábbiakhoz képest szokatlan lesz számos jelenség az érkezés, az étkezés, az alapvetően távolságtartó szállodai időtöltés és a jövőbemutató digitalizálás mentén a távozás körülményeiben is. – Elfogadjuk, hogy a személyességre épülő vendéglátó-hivatás most más időket él; a legfontosabb a vendégek és a szolgáltatásban résztvevők egészségének biztonsága – szögezte le Flesch Tamás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.