Elstartolna a turizmus, de ráfékezhet az uniós szigor

Decemberben már körvonalazódott, január közepén viszont újból megjósolhatatlanná vált a járvány miatti korlátozások feloldásának tervezhető ideje, ami az optimális szintű vakcinázottság elérésével a tömegek által hónapok óta nélkülözött külföldi utazások újraindulását is jelentené Európán belül. A turizmus, vendéglátás óvatos derűlátása legújabban megint léket kapott: több tagország az unión belüli szabadidős utazgatások egységes korlátozását sürgeti a tavaszi turisztikai szezon közeledtével. Érdekes kontraszt, hogy mindeközben az Európai Utazási Bizottság már a második negyedévben külföldi kiruccanásra ösztönöz.

2021. 01. 23. 7:44
null
20200924 Budapest Vendéglátás és Turizmus Fotó: Bach Máté (BPM) Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már az év elején nehezített pályára állította Európát a koronavírus-járvány. Újabban naponta változó szelek fújnak a már tavaly is példátlanul megtépázott turizmusban. Abban globális egyetértés látható, hogy

az egyes országokban a vakcina biztosította védettség mellett kezdődhet el biztonsággal a nemzetközi utazások, a tömeges légi közlekedés megújuló korszaka.

Erre eddig leghamarabb április végétől, teljes körűen pedig inkább a második félévtől láttak esélyt az európai turisztikai szervezetek és a tagállamok szakértői.

Szigorítást sürgetnek az EU-s vezetők

A kilátásokat azonban árnyalhatja, hogy

a hét végére szigorodtak az uniós járványügyi intézkedések. Ez pedig az Európa-szerte érezhetően élénkülő utazások iránti keresletet nyomhatja el

még a közelebbi külföldi lehetőségek esetén is.

Idő kellett 2020 tavaszán, hogy a piaci szereplők elfogadják a példátlan fordulatokat. Tíz hónappal később is a mindennapok része a covid Fotó: Bach Máté

Pénteken megírtuk: a tagállamok vezetői­nek ösztönzésére a belső piac működésének folyamatossága mellett

várható, hogy unió szerte elrendelik az úgynevezett nem alapvető fontosságú utazások korlátozását. Ez pedig lassíthatja a szabadidős célú európai turizmus tavaszi újrarendeződési folyamatait.

Igaz, csütörtök esti nyilatkozata alapján a határok lezárása Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint nem megfelelő eljárás a vírus megfékezésére, inkább célzott intézkedésekre, például színkódos jelzőtérképekre van szükség.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint nem a határzár jelenti a legjobb megoldást Fotó: /Francisco Seco / MTI/EPA/

Mint mondta, az oltások reményt adnak a járvány elleni küzdelemben.

Utazásra buzdít az uniós bizottság

Miközben az EU-s vezetők szigorítanának, csütörtökön az Európai Utazási Bizottság (ETC) által kiadott jelentésben megerősítik az általánosan erősödő fogyasztói bizalmat a turisztikai lehetőségek iránt, egyben

arra ösztönzik az utazókat, hogy a szigorú egészségvédelmi és biztonsági előírások mentén induljanak útnak a második negyedévben is.

Az új felmérés igazolja, hogy az ágazatban megalapozottan számítanak arra a cégek, hogy

a járványügyi korlátozások megszüntetésével a szállásfoglalások, az éttermi rendelések gyors ütemben felfuthatnak belföldön.

Kiderült, hogy az európaiaknak immár több mint a fele a következő hat hónapban biztosan útnak indulna más országok üdülőrégiói felé, egyharmaduk ráadásul április és június között.

Évekig együtt éltek a fővárosiak a tömegturizmussal, ám az egyelőre 2021-ben sem akar fellángolni Fotó: Éberling András

A több hónapos bezártság után városlátogatásra, vidéki pihenésre vágyó

uniós polgárok szerint idén az Európán belüli utazás lesz a legjobb választás, és arra is fény derült, hogy a vakcinázottság terjedésével egyre többen lesznek hajlandók más országban nyaralni.

Az EU-s szakmai tagozat azt is megállapítja, hogy a légi közlekedésbe vetett bizalom is folyamatosan növekszik, noha még mindig számottevő azok aránya, akik szerint a repülés jelenti a legnagyobb kockázatot az egészségükre.

– A szigorú egészségügyi és biztonsági protokollok bizalmat és nyugalmat építenek, és élvezetesebbé teszik az utazást

– állapították meg a frissen belengetett szigorításokkal nem számoló uniós szakértők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.