Gyűlnek a milliárdok a gyerekeknek

Kiemelkedő év lehet az idei a babakötvény történetében — erre következtet az időszakos adatok alapján a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András lapunkkal tudatta: hét hónap alatt majdnem húszezer új számlát nyitottak a szülők a kincstárnál, ezzel 190 ezer fölé emelkedett azoknak a gyerekeknek a száma, akiknek az állam közreműködésével gyűlik a megtakarítás. Az államtitkár hozzátette, hogy míg egyes politikusok a mindennel és mindenkivel összeolvadó Európa lázálmát kergetik, addig a kormány anyagi és más lehetőséget kínál ahhoz, hogy a fia­talok itthon is megfelelően boldogulhassanak.

Jakubász Tamás
2019. 08. 13. 9:40
null
A felnőttkorba kerülő fiatalok több millió forinthoz juthatnak az önálló élet elkezdéséhez Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csillapodik az érdeklődés a babakötvény iránt, a megtakarítási formával egyre többen fialtatnak pénzt gyermeküknek, unokájuknak – ez derül ki a legfrissebb adatokból. Lapunkkal a Pénzügyminisztérium azt közölte, hogy január eleje és július vége között majdnem húszezer kincstári Start-értékpapírszámlát nyitottak az arra jogosultak.

– Az év első hónapjai magas értékeket hoztak, aztán nyáron kissé csökkent a számlanyitások száma, de arra számítunk, hogy ősszel megint sokan fognak majd hozzá az ügyintézéshez. Jó okunk van feltételezni, hogy 2019 rekordközeli év lesz a babakötvény történetében – értékelte kérdésünkre az időszakos adatokat a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András államtitkár hozzátette, hogy az idei új belépőkkel együtt immár 190 ezer gyermeknek kamatozik babakötvényben a pénze, mégpedig nem is kevés: az együttes summa júliusra átlépte a 68 milliárd forintot.

A miniszterhelyettes nem tartja meglepőnek, hogy egyre több családban fedezik fel ezt a megtakarítási formát, a konstrukció ugyanis Tállai András szerint nagyon is kedvező feltételeket kínál. – A babakötvény módot ad a szülőknek, a nagyszülőknek és más rokonoknak arra, hogy hozzájáruljanak gyermekeik, unokáik, fiatalabb családtagjaik későbbi anyagi lehetőségeihez, mégpedig hosszú távú, biztonságos formában – kezdte az államtitkár, majd a részletekről szólva kifejtette: kiindulópontként az állam minden újszülöttnek automatikusan ad 42 500 forint úgynevezett életkezdési támogatást, a juttatást egy ideje már a külföldön élő magyar gyerekek is megkapják.

A pénzt a Magyar Államkincstár írja jóvá a gyermek születésének napján, babakötvénnyé azonban csak akkor válhat az életkezdési támogatásként kapott összeg, ha valamelyik hozzátartozó kincstári Start-értékpapírszámlát nyit a gyermeknek. – A kincstár minden Start-számlára befizetett forintot automatikusan babakötvénybe fektet – folytatta az államtitkár, kiemelve, hogy a hozam igen jónak mondható. Az adott évi kamat ugyanis az előző évi inflációhoz igazodik, amelyet háromszázalékos prémium egészít ki. Mivel tavaly 2,8 százalék volt az infláció, így 2019-ben 5,8 százalékos kamat jár. – A félretett összeget ezenfelül állami támogatás egészíti ki – jegyezte meg Tállai András. Az állam a családtagok befizetéseinek tíz százalékát, de legfeljebb hatezer forintot tesz hozzá a megtakarításokhoz minden évben.

A miniszterhelyettes végezetül arról beszélt: a kiváló kamatot kínáló babakötvény konstrukciója és megannyi hasonló intézkedés – például a családi adókedvezmény bevezetése, a családi otthonteremtési kedvezmény kialakítása vagy éppen a nyáron elindult családvédelmi akcióterv – mind azt célozzák, hogy a fiatalok itthon is boldogulhassanak, érvényesülhessenek, ne kelljen elhagyniuk az országot, ha jó anyagi körülmények között szeretnének élni.

– Az ellenzék a ­migrációt erőlteti, a mindennel és mindenkivel összeolvadó, migránsokkal teli Európai Egyesült Államok lázálmát kergetik. Tőlük a gyermekek támogatását senki nem remélheti, azt pedig jól tudjuk, hogy ha egy politikus a gyermekvállalást nem segíti, nem tesz az idősek, a nyugdíjasok jólétéért sem – vélekedett Tállai András. Úgy fogalmazott: erre minden olyan helyzetben érdemes gondolni, amikor a választópolgár helyi vagy országos képviselőkről szavazhat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.