Halkulhatnak a fesztiválok

Időnként még elő kell venni a helyi csendrendeletet, ám a nagy zajjal járó balatoni rendezvények szervezői előbb-utóbb belátják: az éles viták helyett célravezetőbbek a kompromisszumos megoldások.

2019. 07. 20. 16:40
null
A Red Bull Air Race az élmény mellett hangzavarral is megtöltötte a rendezvény környékét Fotó: MTI/Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Időnként még elő kell venni a helyi csendrendeletet az önkormányzati irattárból, ám a nagy zajjal járó balatoni rendezvények, fesztiválok szervezői előbb-utóbb belátják: az éles viták helyett célravezetőbbek a kompromisszumos megoldások. A csendőrző szerepet is vállaló települési önkormányzatok szerint az egészségre ártalmas, sok bosszúságot és vitát eredményező hangnyomás megszüntetéséhez egyfelől önmérsékletre, más oldalról toleranciára van szükség.

A Red Bull Air Race az élmény mellett hangzavarral is megtöltötte a rendezvény környékét
Fotó: MTI/Lakatos Péter

Nem volna nehéz megrajzolni a Balaton zajtérképét. Aki a tónál időzik, könnyen megtalálhatja azokat az üdülőhelyeket, amelyeken időnként fel-fellángolnak az egészségre ártalmas, hangos rendezvények, elsősorban fesztiválok miatti viták. Pedig minden önkormányzatnak van szabálysértés kiszabását kilátásba helyező csendrendelete, a legszigorúbb regula éppen a legzajosabb települések rendezvényeire vonatkozik. Az elmúlt években elsősorban a Balaton Sound és a Strand fesztivál verte ki a biztosítékot a Zamárdival szemben lévő, észak-balatoni településeken. A Tihanyon és Balatonfüreden át Alsóörsig terjedő sávban gyakran nem csak a rosszul alvó nyaralók hallhatták a dob meg a basszus déli partról átszűrődő, késő éjszakába nyúló ritmusát. Kijutott a zajos rendezvények miatti vitákból a balatonboglári Platán strand közelében lakóknak is, akiket az üdülőhely szórakoztató negyedében kialakított borudvar késő éjszakai zaja késztetett hosszas bírósági procedúrára.

A nagy hanggal járó rendezvények szervezői és a lakosság érdekeit képviselő önkormányzatok közötti konfliktusok a Balatoni Fejlesztési Tanács (BFT) egyik ülésén is a napirendi pontok között szerepelt. Az önkormányzatok jogszabály-szigorítást indítványoztak, és el is készült néhány javaslat, de végül kompromisszumos megoldás született. Az egyeztetések eredménye értelmében meg kell nézni 2019-ben és 2020-ban, hogy a nagy rendezvények szervezői és a házigazda önkormányzatok milyen önmérséklésre képesek.

– Egy program összeállításánál egyfelől önmérséklet, a másik oldal részéről pedig tolerancia és együttműködési készség szükséges – fogalmazott a BFT-ülésen Jamrik Péter, a fejlesztési tanács közbiztonsági testületének elnöke.

– Az idei Balaton Sound konszolidáltabb, elviselhetőbb volt a múlt évieknél – válaszolta a fesztivál után lapunknak Balatonfüred polgármestere, a BFT elnöke. Bóka István azt reméli, a további fesztiválok során folytatódik ez a gyakorlat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.