Hazánkban jóval olcsóbb az élet a legtöbb uniós országhoz képest

A lakhatással összefüggő magyarországi költségek az európai uniós átlag felét sem érik el.

Magyar Nemzet
2021. 06. 26. 14:30
null
MN_Temp
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország az alacsony árszínvonalú országok közé tartozik:

az Európai Unió átlagáraihoz képest idehaza minden termék és szolgáltatás olcsóbban hozzáférhető

– derül ki az Eurostat tavalyi évről készített, tagállamokat összehasonlító adataiból. Az uniós statisztikai hivatal szerint Írországban, Luxemburgban és Dániában kell a legtöbbet fizetniük a lakosoknak, az uniós átlagnál 60-80 százalékkal magasabbak az árak. Ezzel szemben az EU átlagos árszínvonalának mindössze 37-42 százaléka jellemző Bulgáriában, Lengyelországban és Romániában.

Magyarországon a 27 országból a hatodik legalacsonyabb például a lakhatás költsége, az uniós átlag 47,5 százaléka volt 2020-ban.

Hazánkban kell a legkevesebbet fizetni a többi országhoz képest a szórakozásért és a kulturális szolgáltatásokért.

Az uniós átlagnál 39,7 százalékkal olcsóbb nálunk a kikapcsolódás.

Több termék és szolgáltatás a második vagy harmadik legalacsonyabb árszínvonalon érhető el hazánkban az összes uniós ország közül.

Idetartozik a ruházat, az egyéni közlekedés, az éttermi és szállodai szolgáltatás, valamint az alkohol és a dohányáru. Szintén jelentősen – 43,8 százalékkal – kevesebből jön ki a szállás- és éttermi szolgáltatások költsége.

Noha a 27 tagállam összevetésében nálunk lényegesen alacsonyabbak a kiadások, több területen az alacsony árszínvonal is megközelíti az EU-s átlagot. A telekommunikációs szolgáltatásokért, vagyis a telefonos, az internetes és a postai szolgáltatások az uniós átlagár 88,8 százalékát is elérik. Noha hazánkban az élelmiszerek árszínvonala a negyedik legalacsonyabb, meghaladja az uniós átlagárak nyolcvan százalékát. A legtöbb termék és szolgáltatás ugyanakkor csak Bulgáriában is Romániában érhető el a hazainál alacsonyabb árszínvonalon.

Magyarországon a környező országokhoz képest megfizethetőbb a kikapcsolódás, az élelmiszer, a lakhatás, a bútor és a ruházat.

Régiós összevetésben drágább a tömegközlekedés és a kommunikációs szolgáltatások.

Az uniós országok árszínvonalában a legnagyobb különbségek a lakhatással összefüggő költségekben tapasztalhatók.

Míg nálunk az uniós átlag kevesebb, mint felét kell ezekre a kiadásokra költeni, addig a skandináv államokban hetven-nyolcvan százalékkal is magasabbak ezek a költségek az ­uniós átlagnál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.