Hazatérnek a szállodai szakemberek

Trendforduló várható a magyarországi turizmus munkaerőpiacán. A GDP 13 százalékát termelő ágazatban megindult a jobb megélhetés reményében korábban külföldre vándorolt szakemberek visszaáramlása a hazai piac­ra – jelezte a Magyar Nemzetnek Hülvely István. A szakember több szakmai szervezet képviselőjeként, illetve a legnagyobb belföldi hotellánc vezetőjeként lát biztató jeleket arra, hogy konszolidálódhat a kiszolgáltatott helyzet, mivel a bérek mára nyugati viszonylatban is versenyképesebbek. A fővárosnak az év végén rengeteg külföldit kell kiszolgálnia, és vidéken is óriási az igény arra az ünnepek alatt, hogy a belföldi vendégforgalmat biztosítsák megfelelő munkaerővel.

2019. 12. 18. 8:24
null
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még mindig több ezer dolgozó hiányzik a cégeknél, ám ez az egyébként rekordforgalmú téli szezonra készülve nem okoz akkora problémát a magyarországi turizmusban, mint a nyári főidényben. A kifejezetten munkaerőhiányos szektorban télen kevesebb szezonális cég van a piacon, és az élménylehetőségekből is több kínálkozik a nyáron, ezért a munkaadók a meglévő állománnyal az év végén könnyebben kalkulálhatnak. Erről beszélt a Magyar Nemzetnek Hülvely István, aki a Hunguest Hotels vezetése mellett a turizmus-vendéglátás ágazati párbeszédbizottság társelnöke, a munkaadókat tömörítő Vimosz alelnöke, a szállodaszövetség választmányának és ügyvezetésének tagja és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítványának kurátora.

Az idei év várhatóan rekorderként vonul be az iparági történelembe, sőt januárban folytatódhat a kedvező széria. Megírtuk: már most rengeteg külföldi turista érkezik a fővárosba, és a divatossá vált szállodai karácsonyozáskor a lakosság a korábbiaknál sokkal többet költhet. Hülvely István egy ennél fontosabb, új jelenségre is felhívta a figyelmet.

– Egyre több szakképzett, fiatalabb, vagy aktív éveiben járó munkavállaló tér haza a szálloda- és vendéglátóiparba. Egyelőre főként a középvezetői szinteken jelennek meg a külföldön tapasztalatot szerzett, hosszú távon viszont itthon tervező kollégák. Ilyen jeleket korábban nem láttunk, amik remélhetőleg utalnak a kivándorló és hazatérő munkavállalók arányának közelgő fordulatára. A következő években lassan a hazatérés lehet a fő irány, és ugyan még egyáltalán nem lehet általánosítani, de biztató a kép 2019 végén – hangsúlyozta a szakember. Példaként említette, hogy idén tért már vissza konyhafőnök Svájcból, valamint már többen jöttek haza angliai vendéglátóhelyekről is.

Mint mondta, ennek főként az lehet a motivációja, hogy a hazai turizmus soha nem látott fölívelő időszakát éli, sorra dőlnek meg az eddigi vendégadatok, rengeteg állami és magánberuházás folyik, biztonságunk, vonzerőnk híre pedig szárnyal külföldön, vagyis stabilizálódott az ágazat, lehet tervezni benne. A másik, nyomósabb indoka a munkavállalóknak, hogy az elmúlt évek nagyarányú bérkiáramlásai, az alapbérek kötelező emelése mára jobb lehetőségeket és biztosabb egzisztenciát tesz lehetővé. Sokakat ráadásul a családjuk is évek óta hazavár, de emellett azt is egyre többen számba veszik a csábító nyugati ajánlatoknál, hogy a magasabb fizetés a határon túl általában drágább megélhetéssel is jár.

A külföldi tapasztalat itthon is kamatoztatható az ágazatban
Fotó: Bach Máté

– Középvezetői szinten a magyar piac ma már akár nettó 1500-2000 euró körül is megfizeti a dolgozókat, ez már versenyképes a nyugati szállodaipar béreivel. A külföldi tapasztalattal megerősített magyar szaktudás hamarabb megtalálja hazafelé az utat – fogalmazott Hülvely István, megjegyezve, hogy a brexit és a külgazdaságban érzékelhető lassulás ellenére itthon jellemző általános stabilitás is vonzerő lehet a kintieknek.

A szakértő úgy folytatta, hogy a szabad munkaerőért folytatott általános versenyben a képzettség nélküliek köréből viszont sokkal nehezebben töltődnek vissza az üres álláshelyek. Egész évben hiányoznak többek között a mosogatók, a felszolgálók, a takarítók, holott utóbbiakat bruttó 149 ezer és 400 ezer forint közötti összeggel fizetik meg, és egyre több helyen juttatásokkal igyekeznek megtartani a dolgozókat.

Hazacsábító munka lehet az éttermi üzletvezető, a séf vagy a teremvezető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.