Home office: a jövőben a munkaadó és az alkalmazott egyezkedhet

Egyoldalúan nem rendelhet el otthoni munkavégzést a foglalkoztató, még akkor sem, ha erőre kap a járvány, erre csak a felek megállapodása szerint lenne lehetőség az immár késznek tekinthető új távmunkaszabályok szerint. Az otthoni munkáért rezsiátalány járna, havonta 16 100 forint, adómentesen. A munkavédelemmel kapcsolatban viszont még maradtak kérdőjelek.

Nagy Kristóf
2020. 09. 01. 20:22
null
Home office: adómentesen akár havi 16 ezer forinttal is hozzájárulhat a rezsiköltségekhez a munkaadó Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet a Munka Törvénykönyvének módosítása, amely az otthoni munkavégzés rugalmasabbá tételét célozza. A home office újraszabályozásával a munkaadói és a munkavállalói oldal képviseletei is elégedettek, a szöveg már végleges – tudta meg a Magyar Nemzet. Ha a parlamenti képviselők megszavazzák a módosítást, akkor a munkavégzés helye azon múlik, hogy a munkaadó és a munkavállaló miben állapodnak meg.

Közös döntés a home office

Ez tehát azt jelenti, hogy a munkaadó nem kötelezheti folyamatos otthoni munkavégzésre a munkavállalót. Az alkalmazottak is kérhetik ugyanakkor a home office-t.

A szabályozás rugalmas lenne, mivel a munkaadó és a munkavállaló alkuja határozná meg, melyik napokon lehetne otthonról végezni a munkát, illetve egyéb, a korábbinál jóval rugalmasabb rendszert alakíthat ki a foglalkoztató.

Az otthoni munkavégzés népszerűsége a veszélyhelyzet megszűntét követően is megmaradt, a vállalatok túlnyomó többsége meghagyta a munkavállalónak a lehetőséget a távmunkára. Emiatt egyéb módosítások is várnak a home office szabályozására.

Home office: adómentesen akár havi 16 ezer forinttal is hozzájárulhat a rezsiköltségekhez a munkaadó
Fotó: Havran Zoltán

Rezsiátalányt adhat adómentesen a munkáltató az otthoni munkavállaláshoz.

Átalánydíjjal dobható szét a rezsi

Ennek mértéke a korábbi tervek szerint a mindenkori minimálbér tíz százaléka lenne havonta, vagyis 16 100 forint. A térítés összegéből a munkavállaló a gáz, a villany és a víz ára mellett az internetszolgáltatás költségét is állhatja.

A törvénymódosítás emellett rendezi a munkafeltételekkel és a munkabiztonsággal kapcsolatos kereteket is. Továbbra is általános szabály marad, hogy

a munkáltatónak kell rendelkezésre bocsátania azokat az eszközöket – telefon, okoseszközök, laptop vagy nem irodai munka esetén alkatrészeket, berendezéseket –, amelyek a feladatok biztonságos ellátásához elengedhetetlenek.

Az eszközök használatáról és a biztonságos munkavégzés otthoni körülményeiről szintén a foglalkoztatóknak kell gondoskodniuk.

Az otthoni munkavégzés alatt a munkavállalóknak kötelességük betartani a biztonságos munkavégzés szabályait, illetve a foglalkoztató által rendelkezésre bocsátott eszközök rendeltetésszerű használata is feltétel. A munkaadó ellenőrizheti a munkavégzést, a digitális eszközökön keresztül ugyanakkor ezt csak akkor teheti meg, ha a beosztott nem a saját eszközeit használja.

Munkabaleset: otthon ki a hibás?

Az új home office-szabályokkal a szociális partnerek elégedettek, szerintük azonban néhány ponton – akár más jogszabályok módosításával – a munkavédelmi kérdéseket pontosítani kell. Idetartozik a munkabaleset területe.

Ha a munkavállalót munkavégzés közben, ám otthonában, a kötelezettségének teljesítéséhez köthetően éri valamilyen baleset, akkor az munkahelyi balesetnek minősül.

Ennek megállapítása ugyanakkor nem lesz egyszerű feladat, ráadásul a munkaadó kötelessége, hogy az otthoni munkavégzés is biztonságos legyen, megfeleljen az előírásoknak. Ez viszont nehéz, mivel a foglalkoztatók nem ellenőrizhetnek egyoldalúan az otthonokban.

A munkavégzés feltételeiről szóló előírásokat az otthoni munkavégzéskor is kötelező betartani
Fotó: Éberling András

A kormány többször hangsúlyozta: a törvénymódosítás az otthoni munkavégzés kereteit szabályozná, ám a részletfeltételeket a lehető legrugalmasabban alakíthatná ki a beosztott és a foglalkoztató, a kettejük közötti megállapodás szerint. A foglalkoztatással összefüggő elvárásokat vagy a munkavégzés helyét, a munkaidő kérdését továbbra is a munkaszerződésben rögzítik.

A határokat sem árt meghúzni

A munka és a család közötti határ megteremtése a munkavállaló feladata,

a munkáltató sem támaszthat ugyanakkor irreális elvárásokat, kötelező digitális jelenlétet, így akár bújtatott túlórát vagy a munka kezdetének és végének egyoldalú, azonnali megváltoztatását.

A várakozások szerint a járvány erősödése az otthoni munkavégzés újabb hullámát hozza magával, ám csak azoknál a szereplőknél, ahol erről megegyezett a munkaadó és a foglalkoztatott, illetve az adott munkakör nem zárja ki a távmunkát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.