Nyitva maradnak a virágosok anyák napján

Egyelőre csak egy hétvégére feloldhatják a virágboltok nyitva tartására vonatkozó korlátozásokat, amelyek így Anyák napján délután három óra után is fogadhatnak majd vásárlókat – értesült a Magyar Nemzet. Úgy tudjuk, a Agrárminisztérium által kezdeményezett módosításról a végső döntést az Operatív Törzs hozza meg.

2020. 04. 23. 18:54
null
A vörös rózsa népszerűsége töretlen Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább tarthatnak nyitva május első hétvégéjén a hazai virágboltok – értesült lapunk. Úgy tudjuk, hogy az Agrárminisztérium a közelgő Anyák napja miatt kezdeményezte az érvényben lévő kijárási korlátozásokkal elrendelt nyitva tartási idő módosítását az ünnepnapra. A kezdeményezésről egyelőre nem született döntés, amit információink szerint az Operatív Törzs hoz meg.

A lépést Orlóci László, a Magyar Díszkertész Szövetség elnöke is megerősítette. A szakember lapunknak elmondta: nemrég az agrárminiszter felé fordultak azzal a kéréssel, hogy a nagy forgalmat generáló ünnep kapcsán hosszabbítsák meg a virágboltok nyitvatartási idejét. Azzal ugyanis, hogy a multinacionális üzletláncokra nem vonatkoznak a korábban bevezetett korlátozások, az eddiginél is egyenlőtlenebb versenyfeltételek alakultak ki a virágpiacon.

– Egészen elképesztő, hogy míg a hazai fenntartású virágboltokat és árudákat délután három órakor be kell zárni, a nagy, multinacinális üzletláncok – amelyek szintén jelentős mennyiségben kínálnak virágokat is – akár este kilencig nyitva lehetnek – fogalmazott az elnök. Emiatt a virágboltoknak már eddig is jelentős bevételről kellett lemondaniuk, a járvány miatt ráadásul a ballagás is elmarad, holott ez az alkalom minden évben nagyon komoly forgalmat jelentett az ágazati szereplőknek.

– A ballagással ellentétben az Anyák napjáról nem kellene lemondani. Éppen ezért azt reméljük, hogy május első hétvégéjén valóban hosszabban nyitva tarthatnak a boltjaink – fogalmazott az elnök a családi esemény kapcsán.

A megszokott, teljes nyitva tartás ideiglenes visszaállítása ahogy a virágosoknak, úgy a vásárlóknak is nagy segítséget jelentene, hiszen az első májusi vasárnapon több idő maradna, hogy mindenki megvegye a szeretteinek szánt figyelmességet.

A virág egyébként a vírus terjedése szempontjából semmilyen kockázatot nem jelent, ezt csütörtökön az országos tisztifőorvos is megerősítette az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján. Müller Cecília szerint semmi baj nem származhat abból, ha valaki egy csokorral kedveskedik az édesanyjának ezen az ünnepen, hiszen a vírus légúti fertőzéssel terjed, és nem valószínű, hogy tárgyakon, virágokon átadódna.

A dísznövénykertészet az elmúlt hetekben az egyik kiemelt szereplője lett a hazai válságkezelésnek, az ágazatot többek között adó- és járulékkedvezményekkel is segíti a kormány a járványidőszak és hatásainak kilábalásából.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.