Jó hír a vásárlóknak: nem kacsa az olcsó csirkemell

Szerencsére nem egyedülálló, mégis szokatlan: Serfőző ­László hentes a Budafoki Szomszédok Piacán befagyasztotta a csirkemellfilé fogyasztói árát – nem 2980 forinton, hanem kevesebb mint a felén, 1399 forinton. Az üzlet tulajdonosa hétfő reggel tette közzé kezdeményezését a legolvasottabb közösségi hálón, és mi rögvest meggyőződtünk, hogy a békebeli áron forgalmazott csirkemell nem kacsa.

Ch. Gáll András
2020. 03. 25. 7:34
null
Egyelőre nincs roham, a készletek még kitartanak otthon, de jövő héttől megnőhet a forgalom Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budafoki Szomszédok Piacát öt éve varázsolták újjá, alighanem fővárosunk legszebb létesítménye ebben a kategóriában, itt üzemeltet két húsboltot Serfőző László. Odabent a hentesek maszkban, gumikesztyűben szolgálják ki a vevőket, akik természetesen nem tolonganak a jelenlegi vészterhes, koronavírusos időkben. Egymástól két méterre felfestett sárga vonalak vannak az üzlet kövezetén, ezek mögé kell beállnia egy-egy vevőnek. Hárman férnek el egyszerre az üzlethelyiségben, további két kuncsaft odakint vár a sorára türelmesen.

Az 1399 forintos csirkemellfiléről hírt adó bejegyzést hétfő reggel olvastuk, ahhoz képest nincs vásárlói roham, de Serfőző úr ezen nem is csodálkozik.

– A felvásárlási őrület múlt héten tetőzött, úgy látom, most mindenki „bespájzolt” otthon csirkemellből, pontosabban szinte mindenből, ezért vannak most viszonylag kevesen az üzletben, no meg azért is, mert alig két órája tettem ki a Facebookra a posztomat – magyarázza a fiatal hentes, aki némileg árnyalja a gonosz árdrágítókról a médiában kialakult, illetve kialakított képet.

Egyelőre nincs roham, a készletek még kitartanak otthon, de jövő héttől megnőhet a forgalom
Fotó: Havran Zoltán

– Természetesen a jobbára a Lehel piacról érkező hírek a 3000 forintos csirkemellről elítélendő kereskedői magatartásról tanúskodnak, de az is igaz, hogy a múlt héten mi magunk is kaptunk termelőktől és főleg nagykereskedőktől irreálisan magas áron csirkemellet. A múlt héten nehéz volt a termelőktől beszerezni az árut, mert annyira hirtelen ugrott meg a kereslet, hogy senki sem a megszokott helyről próbált rendelni. És ilyenkor, ha nem a bejáratott csatornákon kénytelen rendelni az ember, akkor egy kicsit felsrófolják az árakat. Felvetem, hogy a kereslet és a kínálat alakulása többnyire jogosan mozgatja az árakat.

– Ez igaz, de én nagyon szeretném, hogyha valóban létezne tisztességes piaci­ magatartás. Hozzáteszem, ez a hatalmas vásárlói roham, amely a múlt hét elején ránk zúdult, a hét végére megcsappant, maradt némi árunk a raktáron, másrészt viszont régóta folytatunk karitatív tevékenységet is, az élelmiszerbankoknak is küldünk termékeket. És azt sem titkoljuk, hogy ezzel az akciónkkal talán fel is tudjuk magunkra hívni a figyelmet – teszi hozzá a kereskedő.

Jogos a kérdés: vajon ki ­tudják-e hozni 1399 forintból a csirkemellfilé kilóját, nem ráfizetéses-e nekik ez az üzlet?

– Felhívtam több nagykereskedőt is, megerősítettek abban, hogy ha nem ugrik meg ismét váratlanul és nagymértékben a kereslet, akkor tartani tudjuk ezt az árat. Nem keresünk sokat az 1399 forintos csirkemellen, jó, ha öt-tíz százalékos árrést ki tudunk gazdálkodni, de azt mondtam, bármennyiért is kapom az árut, akkor is tartani fogom ezt az árat. Még húsvétkor is!

– Szerintem ezen a héten megeszik az emberek a felhalmozott készleteiket, és akkor a jövő héten megnő a forgalmunk. Amúgy nemcsak a háziasszonyokra gondolunk, hanem az éttermekre is. Tudom, hogy sokan bezártak vagy legalábbis gondokkal küzdenek. Jönnek hozzám séfek, és látom, mennyire örülnek az olcsó csirkemellnek. Én úgy értelmezem a társadalmi felelősségvállalást, hogy segítek a társ­szakmáknak kikecmeregni a koronavírus-járvány okozta válságból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.