Jövőre sem csökken a gazdálkodóknak nyújtott nemzeti támogatás

Nem szűkül a mezőgazdaságban a nemzeti támogatás, folytatódik a tanya- és zártkertfejlesztési program.

Magyar Nemzet
2020. 07. 03. 16:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is hozzájutnak a gazdák az európai uniós finanszírozáshoz kapcsolódó átmeneti nemzeti támogatásokhoz (ÁNT) és az állatjóléti támogatásokhoz, a kormány a járvány miatt kiemelten támogatja a hazai mezőgazdaság teljesítményének fenntartását. A nemzeti agrártámogatások kifizetését a gazdaságvédelmi alap garantálja 2021-ben, közel nyolcvanmilliárd forintos keretből.

A jövedelempótló kifizetésekkel a szarvasmarha-, a tej-, az anyajuh- és a dohányágazat támogatása valósul meg. Az ÁNT-hez kapcsolódóan évente az anyakecske- és a dohányágazat csekély összegű (de minimis) támogatását is tervezi a büdzsé. Az uniós közvetlen finanszírozásban nem részesülő baromfi- és sertéságazat részére kiemelt jelentőséggel bíró állatjóléti – sertéshízó, tenyészkoca, baromfi, étkezési tojást termelő tyúkállományok és tenyészbaromfi fajok – támogatások mértéke sem csökken jövőre.

A keret tartalmazza az egyéb agrártámogatásokat is. Idetartozik több állategészségügyi, növényvédelmi intézkedés, valamint a mezei őrszolgálatok támogatása, a különböző mezőgazdasági hitelkonstrukciókhoz – Agrár Széchenyi-kártya, Beruházási hitelprogram – tartozó kamat-, kezesi és díjtámogatás, valamint számos, az állattenyésztéshez és növénytermesztéshez kapcsolódó (hal, méhészet, juh, kecske, szarvasmarha, nyúl, galamb, szőlő, gyümölcs, fűszerpaprika), csekély összegű támogatás is.

Törvényi kötelezettségének eleget téve az állam jövőre is támogatja az állattenyésztést. Az állatgenetikai erőforrások megőrzését és fenntartását az állam a tenyésztőszervezetek tevékenységén keresztül is végzi, így a feladat végrehajtása érdekében mintegy hetven tenyésztőszervezet és rajtuk keresztül megközelítőleg 3800 tenyésztő támogatását garantálja a jövő évi büdzsé.

Folytatódnak a vidék népességmegtartó képességét növelő programok. A tanyafejlesztési programban támogatást lehet igénybe venni többek között a tanyák, valamint az alföldi tanyás térségek megőrzését és fejlesztését célzó települési és térségi fejlesztésekre, a tanyagazdaságok indítására és fejlesztésére, a tanyasi lakosok lakóépületeit, valamint lakó- és vagyonbiztonságát szolgáló egyéni fejlesztésekre. A zártkerti programban pedig a zártkerti besorolású földrészletek mezőgazdasági hasznosítását segítő, valamint ezek infrastrukturális hátterét biztosító fejlesztések támogatását célozzák.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.