Kétórásra szűkítenék az idősek vásárlási idősávját

Már nem jellemző a rohamszerű vásárlás, így délelőttönként sem valószínű, hogy tömeg alakulna ki a boltokban.

2020. 05. 13. 5:45
null
Bár tisztában vannak az öngondoskodás fontosságával, mégis viszonylag kevesen tesznek félre a nyugdíjas évekre Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétórásra rövidítené a 65 év feletti lakosokra vonatkozó vásárlási idősáv naponta 9 és 12 óra között meghatározott intervallumát a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete ­amiatt, mert az elmúlt hetekben nagymértékben visszaesett élelmiszer-forgalmazásban attól tartanak, hogy a láncoktól munkavállalók kerülnek utcára.

– Már nem jellemző a rohamszerű vásárlás a járványhelyzet miatt, így délelőttönként sem valószínű, hogy tömeg alakulna ki a boltokban. Újra kell induljon a gazdaság, hogy a fizetőképes vásárlóerő visszatérhessen, ehhez a kereskedelmi vállalatoknak is át kell térni a rendes működésre – mondta lapunknak Bubenkó Csaba elnök. Felidézte, a multiláncok az utóbbi hetekben például a kereskedelmi adó kapcsán riogattak azzal, hogy százak kerülhetnek utcára.

Újabban pedig arról is hallani, hogy a béren kívüli juttatáson spórolnak a munkaadók, például akad olyan lánc, ahol a megemelt adókedvezmény ellenére negyedével csökkentik a Szép-kártyás juttatást, de olyan is van, ahol megkapják a dolgozók a néhány ezer forintos engedményt.

Az idősáv szűkítése mellett hétvégente azt tartanák optimálisnak, ha teljes nyitvatartással, idősáv nélkül működnének a boltok, amelyek így a szépkorúak friss áru iránti vásárlási igényeit is teljesítenék, de a bolti forgalom kiegyensúlyozottabb lenne. A biztonság érdekében viszont legyen kötelező vásárláskor a maszkviselés, a megfelelő távolság biztosítása és a kézfertőtlenítés a bejáratnál – szögezte le a szakszervezet elnöke.

– Tudomásul kell venni, hogy minden a járványhelyzettől függ. Érthető volt a kormány óvatossága a háromórás idősáv kijelölésekor, akkoriban tömegek fordultak meg az élelmiszerüzletekben – mondta a felvetés kapcsán Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára megkeresésünkre kiemelte, javasolták a döntéshozóknak az idősáv rövidítését, mivel a korábbi vásárlási hullámok lecsengése után a tapasztalatok szerint 11 és 12 óra között már kevesen vannak a boltokban. Ebből, illetve a járványhelyzet alakulásából az látszik, hogy már nem várhatók tömeges megbetegedések.

– Támogatjuk az idősáv szűkítését, illetve a hétvégi vásárlási korlátozások feloldását, amely országosan könnyebbé tenné a kereskedelem egésznapos működését, a munkavállalók kiegyensúlyozottabb beosztását – fogalmazott a főtitkár. Megjegyezte, hogy az idősáv csak az alapcikkek üzleteiben érvényes, az eddig zárva lévő iparcikk-, ruha-, cipő-, műszaki boltok vidéken már korlátozás nélkül fogadhatnak vásárlókat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.