Kockázatos befektetésektől óv az MNB

A kriptovaluták árfolyam-ingadozása gyakorta kiszámíthatatlan, az átlagos befektetők számára ismeretlen események mozgatják.

Magyar Nemzet
2020. 02. 16. 10:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fokozott óvatosságra inti a lakosságot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a fizetésre használható virtuális eszközök és a nyereségrészesedési jog kapcsán. A kriptovalutáknak – ilyen például a bitcoin is – nincs hivatalos kibocsátójuk, nem tartoznak a világ legtöbb országának hatósága, jegybankja – így az MNB – felügyelete alá sem. Fizetési probléma, visszaélés vagy lopás esetén nem védik a befektetőket betét- vagy befektetővédelmi garanciaintézmények.

A kriptovaluták árfolyam-ingadozása gyakorta kiszámíthatatlan, az átlagos befektetők számára ismeretlen események mozgatják.

A nyereségrészesedési jogot kínáló társaságok gyakorta különböző startup cégek, magyar feltalálók által fejlesztett „világraszóló találmányok” vagy más innovációk fejlesztése és piacra vitele céljából gyűjtenek forrást – írja az MNB.

A befektetők kültagként vagy kisebbségi tulajdonosként szerezhetnek nyereségrészesedési jogot az ezek kiaknázására létrehozott befektetési társaságokban, a kültagokat jellemzően hosszú távon megtérülő mesés osztalék ígéretével igyekeznek befektetésre ösztönözni. A nyereségrészesedési jog azonban a hatályos magyar jogszabályok által nem ismert jogintézmény.

Előfordulhat, hogy a szervezőcég e tevékenység örve alatt betéteket vagy más visszafizetendő pénzeszközöket gyűjt a befektetőktől. Mivel ez az MNB engedélyéhez kötött, a jegybank ilyen esetekben piacfelügyeleti intézkedést hoz a jogosulatlan pénzügyi szolgáltatóval szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.