Magyarország visszanyerte madárinfluenzától mentes besorolását

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) előírásai alapján Magyarország visszanyerte madárinfluenzától mentes besorolását szeptember 8-án; a teljes országra vonatkozó kedvező státus elismerését követően sorra nyílhatnak újra a harmadik országbeli piacok a magyarországi élő baromfi- és baromfitermék-szállítmányok előtt – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Forrás: MTI2020. 09. 10. 12:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A márciusi járványkitörésben érintett megyékben szeptember 14-től megszűnik a szállításokat megelőző kötelező szűrővizsgálat, azonban az újabb járványkitörés elkerülése érdekében a telepek újratelepítése továbbra is csak szigorú kontroll mellett történhet – írták.

Emlékeztetnek: az utolsó madárinfluenza miatti területi korlátozást még július 10-én oldotta fel az állategészségügyi hatóság. A belföldi és az Európai Unióba történő kiszállítások ettől kezdve zavartalanul folyhattak. Magyarország teljes területének kedvező besorolásról Bognár Lajos országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatta valamennyi partnerország illetékes hatóságát a korábban hozott importkorlátozások feloldása érdekében.

A közleményben kiemelik: jelenleg is érvényes a járványvédelmi minimum feltételeket tartalmazó országos főállatorvosi határozat. A baromfikat továbbra is zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt zárt helyen kell tárolni. Az előírás célja, hogy csökkenjen a vadmadaraktól való fertőződés lehetősége. A madárinfluenza-járvány során érintett gazdaságok újratelepítésére a Baromfi Termék Tanáccsal (BTT) együttműködve új eljárásrend is készült. Ennek értelmében, az újabb járványkitörés elkerülése érdekében, kizárólag a BTT és az állategészségügyi hatóság által is jóváhagyott telepeken történhet meg az újratelepítés. Az előírást megszegők nemcsak bírságra számíthatnak, hanem az állami kártalanítási rendszerből is kizárják őket – mutat rá a Nébih.

Januárban három Komárom-Esztergom megyei és egy Hajdú-Bihar megyei baromfitartó gazdaságban igazolták a vizsgálatok a magas patogenitású madárinfluenza H5N8 törzsének jelenlétét. Március 25. és június 5. között Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyében a Nébih laboratóriuma 269 baromfiállományban mutatta ki a betegség jelenlétét. Az intézkedések során 2020-ban több mint ötmillió állatott kellett leölni. A járványvédelmi szabályokat betartó, felelősen gazdálkodó tulajdonosoknak állami kártalanítás jár, amelyek több mint 90 százalékát, 12,6 milliárd forintot már kifizetett a Nébih – olvasható a tájékoztatásban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.