Megfelelőek az otthon varrt maszkok is

A szövetmaszkok tartósabbak, moshatók, ezért fenntarthatóbbak és olcsóbbak, mint az eldobhatók. 

Magyar Nemzet
2021. 03. 07. 13:09
null
Mannheim, 2020. október 30. Védõmaszkos járókelõk a németországi Mannheimban 2020. október 30-án. A koronavírus-járvány miatt a baden-württembergi tartományi kormány szigorította a korlátozó intézkedéseket. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Köhögés, tüsszentés, de még beszéd közben is páraszemcsék és velük együtt kórokozók kerülnek a levegőbe. A helyesen viselt és kellően tiszta szájmaszk abban segít, hogy minél kevesebb kórokozó jusson át a fertőzöttből valaki másra – tájékoztat a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely sorra vette a kutatások eredményeket a különféle maszkok szűrési hatékonyságával kapcsolatban.

Ezt nem árt átismételni a harmadik járványhullám kezdetén, már csak amiatt is, mert nemcsak a boltokban, a tömegközlekedésben, hanem mindenütt kötelezővé vált a maszkviselés.

Ma még a maszk adja a legalapvetőbb védelmet, ha másokkal találkozunk Fotó: unsplash

Kutatók egy csoportja korábban 14 általánosan elérhető maszktípust, köztük az egészségügyben használatos N95 (KN95) típusú maszkot, pamutmaszkokat, kendőt és csőalakú nyakmelegítőt tesztelt ezek áteresztőképessége szempontjából.

Az eredmények szerint a leghatékonyabb maszk az N95-ös jelzésű, de az eldobható, háromrétegű sebészeti maszkok és a házilag varrt pamutmaszkok szintén jól teljesítettek.

A legkevésbé hatékonynak ebben a vizsgálatban azok a fleece anyagból készült csősálak bizonyultak, amelyeket például futáshoz árulnak nyakmelegítőként.

A tesztekből kiderült, hogy ez az anyag a légzéskor keletkező nagyobb cseppeket kisebb részecskékre bontja, ezek pedig utána könnyebben áramlanak a levegővel. Sőt, a fleece-maszkban mért részecskék száma tulajdonképpen meghaladja a maszkok viselése nélkül mért részecskék számát.

A kendőből hajtogatott, kötözött maszkok szintén gyenge védelmet nyújtanak – derítették ki a szakértők. Emellett az is tény, hogy az újrahasználható, mosható maszkok használata egyértelműen fenntarthatóbb megoldás az egyszer használatos, eldobható polipropilén maszkoknál.

A szövetmaszkok tartósabbak, moshatók, ezért fenntarthatóbbak és olcsóbbak, mint az eldobhatók.

Sokan varrnak saját kezűleg az interneten található szabásminták alapján maszkot, ezek közül azok bizonyultak a legbiztonságosabbnak többszöri mosás után is, amelyek magas pamuttartalmúak, és elasztánt is tartalmazó szövetből készültek, amelyek szűrik a viselő által kilélegzett levegőt.

Sokan a divatosabb darabokra szavaznak, ha már kötelező az arc agy részét eltakaró viselet Fotó: Kurucz Árpád

Megállapították, hogy a pamuttartalmú anyagok többségénél a mosással egyre nehezebbé válik a légzés, míg a műszálas anyagoknál ez a mosással sem változik.

Egy érdekességre is fény derült, amivel fokozható a maszkviselés biztonsága.

A szakértők egy háromrétegű, minőségi papírzsebkendőt is leteszteltek, hogy az vajon mennyire védhet a cseppfertőzés ellen: meglepő módon ez nagyon jól végzett a vizsgálaton. Ezért azt javasolják a fogyasztóvédők, hogy

a kétrétegű maszkba harmadikként alkalmanként egy széthajtott papír zsebkendőt is belehelyezhetünk, amely könnyen elérhető, és olcsó, plusz védelmi lehetőséget jelent.

Még a papírzsebkendő is jobb a semminél – állapították meg a fogyasztóvédők Fotó: MTI/Balázs Attila

A papírzsebkendő így jó választásnak látszik akkor is, amikor nincs nálunk maszk, és olyan helyen vagyunk, ahol ugyan nem kötelező a maszkviselés, valamivel mégis szeretnénk eltakarni az arcunkat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.