Most a gyümölcsárusok kerültek a NAV fókuszába

Az ország több megyéjében is úgy döntöttek az adóhivatalnál, hogy ezen a héten alaposan körülnéznek a helyi gyümölcsárusoknál. S nem csak azt figyelik, hogy a vállalkozó átadta-e a nyugtát.

Jakubász Tamás
2019. 06. 04. 5:45
null
Az adóhivatal emberei az áru eredetét is firtathatják Fotó: Mátrai Dávid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jó idő, a nyár beköszöntével egyre több helyen találkozni az utak mentén zöldség- és gyümölcsárusokkal. A jelenség nem csak az epret és a dinnyét kedvelő vásárlók figyelmét keltette fel, hanem – a legfrissebb ellenőrzési terv tanúsága szerint – a Nemzeti Adó- és Vámhivatalét (NAV) is.

A hatóság ugyanis erre a hétre az ország több megyéjében is vizsgálatsorozatot rendelt el a helyi zöldség- és gyümölcskereskedőknél. Békés megyében például felkeresik a piacokon, a közterületeken és a közutak mellett működő szezonálisgyümölcs-árusítókat, Zalában fokozottan ellenőrzik az ottani eperárusokat, de Veszprémben, Baranyában és Komárom-Esztergom megyében is számíthatnak a vállalkozók az adóellenőrök megjelenésére.

Az adóhivatal emberei az áru eredetét is firtathatják
Fotó: Mátrai Dávid

Hasonló a helyzet Bács-Kiskunban is, azzal a különbséggel, hogy a megyében egész évben kiemelt adóhatósági érdeklődés kíséri a zöldségesek tevékenységét. Nemigen mondható meglepőnek, hogy a revizorok elsősorban azt ellenőrzik, a kereskedők, az árusok átadják-e a nyugtát, a számlát a vevőknek.

Emellett lényeges még, hogy a gazdasági szereplők megfelelően használják-e online pénztárgépüket, s bejelentették-e alkalmazottaikat. Bizonyos helyeken szóba kerülhet a készpénzkészlet és az áru eredetének kérdése is. A hatóság a várható vizsgálatok részleteit – ezúttal is – hivatalos honlapján, az adótraffipax elnevezésű tájékoztatási felületen keresztül hozta nyilvánosságra.

A zöldség- és gyümölcskereskedelem bizonyos szereplőit nem csak az e heti ellenőrzési tervében nevezte meg a NAV. A hatóság – mint az elmúlt években mindig, úgy idén is – az esztendő elején felsorolta azokat az ágazatokat, amelyek számottevő költségvetési kockázatot jelentenek, vagyis ahol a rejtett gazdaság aránya jelentős.

Az adóhivatal emberei e szektorok történéseit kiemelt figyelemmel kísérik és az azokban tevékenykedő vállalkozásoknál a kockázatok elemzése után folyamatos ellenőrzéseket tartanak.

A felsorolásban a zöldség- és a gyümölcs-nagykereskedelem is megtalálható. A nagykereskedőknél végzett ellenőrzésekkel a NAV célja az, hogy elvágja az országhatáron átnyúló csalárd számlázási láncolatokat, ezzel megakadályozza, hogy bárki áfacsalást követhessen el a zöldségek és a gyümölcsök kereskedelmekor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.